Kultúra

Jövő őszig zárva lesz a Szépművészeti Múzeum

szepmuveszeti-muzeum(210x140).jpg (szépművészeti múzeum)
szepmuveszeti-muzeum(210x140).jpg (szépművészeti múzeum)
A felújítás során olyan termet is visszaadnak a közönségnek, amit már hetven éve nem látogathattak háborús sérülések miatt.

2018 őszén nyílik meg a látogatók előtt az átfogó felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeum. A munkák legfontosabb eleme a Román csarnok rekonstrukciója, ami hetven éve el volt zárva a közönség elől háborús sérülések miatt, de más történelmi kiállítótereket is megnyitnak, amelyeket az elmúlt évtizedekben raktárnak használtak. A megújult Román csarnokot a tervek szerint már a múzeum megnyitása előtt, jövő tavasszal bemutatják a közönségnek.

Baán László, az intézmény igazgatója elmondta: a csaknem tízmilliárd forintos rekonstrukció részeként korszerűsítik az elavult fűtőrendszert, akadálymentesítést végeznek, klimatizálják a kiállítóterek egy részét, új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítanak ki. Új teherliftet építenek be, a felújított és szigetelt tetőre napelemeket, napkollektorokat helyeznek, modern műtárgyszállítási folyosókat alakítanak ki.

A beruházásnak köszönhetően a Román csarnokkal együtt 2000 négyzetméterrel nő a kiállítótér nagysága. Visszakapja eredeti funkcióját a hossztengely csarnoksorát záró Michelangelo terem is, amit a hetvenes években vasbeton födémmel kettéosztottak, hogy ott helyezzék el a könyvelést.

Az áthelyezett Egyiptomi gyűjtemény helyén melegkonyhás éttermet nyitnak, jelentősen megnövelik a ruhatárak kapacitását és nagyobb teret kap a múzeumpedagógia is. Az épület 2018 őszétől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállításnak, valamint időszaki tárlatoknak ad majd otthont – mondta el a főigazgató. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik