Kultúra

Berlinale: már a nyitányon nekiestek Trumpnak

Elstartolt a filmfesztivál, melynek nyitóestjén az amerikai elnök mellett a Palya Bea mellékszereplésével készült Django című film volt a sláger.

Tegnap este kezdetét vette a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a Berlinale, melynek vörös szőnyeges nyitányán a sztárok és politikusok mellett a Donald Trump intézkedéseire utaló megszólalások kerültek előtérbe.

Az est házigazdája, Anke Engelke német színésznő például azzal a kérdéssel fogadta a nemzetközi vendégeket, hogy

A fesztivál miatt vannak itt? Vagy inkább azért, mert valaki megakadályozza önöket abban, hogy hazatérjenek az országukba?

De nem volt mindenki annyira poénos kedvében, mint Engelke. Berlin polgármestere, Michael Müller már sokkal komolyabban fogalmazott:

A berlini fal ledöntése után azt mondtuk, soha többé nem fogjuk szétválasztani az embereket. Ezt most komolyabban gondoljuk, mint valaha.

A roma származása miatt üldözött gitárművész-zeneszerző, Jean Baptiste “Django” Reinhardt életét feldolgozó francia alkotás, a Django világpremierjével kezdődött a Berlinale. Az európai dzsessz műfajteremtő alakjaként tisztelt művészt bemutató életrajzi film a forgatókönyvíróként és producerként ismert Etienne Comars első rendezése; magyar vonatkozás, hogy Palya Bea énekesnő szereplésével készült.

A szinti szving alapítójáról szóló film a német megszállás alatt álló Párizsban játszódik, ahol a főszereplőnek választ kell találnia arra a dilemmára, hogy zenélhet-e a népét üldöző náciknak. Az alkotás “a rasszizmus mérgéről” is szól, és arról, hogy a politika miként próbálja felhasználni a művészetet céljaira – emelte ki a fesztivál egyik fő támogatója, a német szövetségi kormány kulturális államminisztere, Monika Grütters. A CDU politikusa rámutatott, hogy a Berlinale az idén is nyitott a politikai, társadalmi folyamatokra, ezért

nem véletlen, hogy a művészet sokszínűségével demonstrál mindazok ellen, akik hatalmukat a homályos félelmeknek és az alantas ösztönöknek köszönhetik

A fesztivál 11 napja alatt 923 vetítést tartanak. A nagyjátékfilmes mezőnyben 24 alkotást mutatnak be, ezek közül 18 versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a különböző kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért. Köztük van Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is, amelynek ma tartják a világpremierjét, és összesen hatszor vetítik.

Több más magyar alkotás is szerepel a Berlinalén. A szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban tartják Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének európai premierjét. A Generation elnevezésű szekcióba meghívást kapott Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, Máté Bori The Headless Appearance című kétperces absztrakt filmje pedig a fesztivállal párhuzamosan futó Kritikusok Hete válogatásába került be.

A 67. Berlinale február 19-ig tart, a díjkiosztót egy nappal a vége előtt: február 18-án rendezik.

Forrás: Variety, MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik