Kultúra

A Fidesz költőnője nőkről, költésről, nyugdíjról

Dunai Mónikát női témákról faggatta és nagyon megforgatta egy riporternő.

A Fidesz ritkán látott szóvivőjét a Nők 40 (nagymamanyugdíj) apropóján nőkről, politikáról, nyugdíjasokról kérdezi a 168 Óra. Az amúgy versírással is foglalkozó képviselő Lampé Ágnesnek azt állítja, pártja megbecsüli a nőket. Szerinte az országot a Fidesz szebbé, jobbá tette 2010 óta. A kormány a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy sikeres legyen az ország, több pénz maradjon a családoknál, csúcson maradjon a női foglalkoztatás. Dunai Mónika – az MTA szakembereivel ellentétben – azt mondja, hogy a Nők 40 program is sikeres.

Az irány jó, folytatni fogjuk.

Bár egységes rendszert akarnak, elismeri, ez kivételezés, ami nem baj, mert a program a családpolitika része, az alaptörvény pedig egyes társadalmi csoportoknál lehetővé teszi a pozitív diszkriminációt, a nők gyermekvállalásban betöltött szerepének elismerése pedig nem indokolatlan.

Árulkodó idézet

– Létezik egy nyugdíjpolitikai intézkedéssorozat, amelyben tiszta, világos rendszert kívántunk kialakítani. És van egy tudatos családpolitikai intézkedés, ez a Nők 40. A kettő független egymástól.

– Nem lehet független. Hisz a Nők 40 bevezetésével és az előrehozott nyugdíjazás kivezetésével sok lett a nyertes és sok a vesztes.

– A nyertesek a kisgyermekes családok, akik így visszakapták a nagyikat. Amúgy ugyanazt tudom még egyszer elmondani.

– Ne tegye, kérem.

Elbeszélünk egymás mellett. Amikor korábban az előrehozott nyugdíjjal valaki negyvenegynéhány évesen nyugdíjba ment, többnyire nem maradt otthon, hanem azonnal munkát keresett. A „nagymamanyugdíj” azoknak a nőknek szól, akik 40 év kemény munka után szeretnének otthon maradni és több időt tölteni az unokájukkal, vagy a szintén nyugdíjas férjükkel.

Lampé Ágnes beveti a matematikát, mint fegyvert. Elmagyarázza, hogy a Nők 40 bevezetése óta sok nő a 62 éves korhatárhoz képest már 58-60 éves korában nyugdíjba vonul, így anyagilag is jól jár. Míg sok 61 éves korára 39 éves jogviszonnyal rendelkező nő viszont semmilyen levonással nem mehet nyugdíjba.

Egyik csoport nyer, másik veszít.

Matematika? Politika!

Dunai Mónika fegyvertelen, arról beszél, hogy figyelnek a szakértők véleményére, de

a politika globálisabb megoldásokban gondolkodik: a nyugdíjrendszert rendbe kellett tennünk, egységes viszonyokat kellett teremtenünk. A Nők 40 programban érintetteket azonban el kell különíteni a nyugdíjrendszertől. Mert még egyszer: ez nem nyugdíj-, hanem családpolitikai intézkedés. Így időközben nőtt is a születések száma.

Ezt meg Lampé Ágnes nem érti, maradna a számoknál, próbálkozik a KSH adataival, újabb vita alakul ki a demográfiai tendenciákról, a Nyugdíjas Párt 50+ javaslatairól, alapnyugdíjról. A kérdező ráunva a közhelyekre (vásárlóérték, áfacsökkentés, Erzsébet-utalvány) rákérdez a magánnyugdíj-pénztárakból eltűnt 2700 milliárd forint sorsára. Valódi választ nem kap.

– Válaszol végre?

– Megtettem. A kormányzati beavatkozásnak köszönhetően mára stabil a nyugdíjrendszer.

– Tehát nem tudja, hol a 2700 milliárd?

– Válaszoltam önnek.

Aztán kiderül még, hogy Dunai Mónika abszolút komolyan gondolja, hogy a Fidesz NEM macsó. Az ennek ellentmondó fideszes parlamenti beszólások (Illés Zoltán, Tasó László, Varga István, Lázár János) szöveggyűjteménye sem ingatja meg, szerinte nem jellemző, hogy képviselőnőket szándékosan, női mivoltukban becsmérelnének. A női méltóságért albizottság vezetője jelzi, hogy neki nem szóltak be.

Amúgy pedig a nőkre is jellemző, hogy a vita hevében meg nem engedhető stílusban beszélnek. Legyen akár férfi, akár nő, ezt mellőzni kellene.

Dunai Mónika az interjúban azt állítja, a Fideszben nem számít, hogy az egyéni körzetben a jelölt nő vagy férfi. A miniszterek, államtitkárok kinevezésénél sem.

Csak az elvégzett munka, a szakmai tapasztalat és a rátermettség számít. A riporter adatokkal és egy Orbán-idézettel szembesíti, mire az a válasza, hogy ő mást tapasztalt. Aztán elmagyarázza, miért ismételgeti pártja kommunikációs paneljeit, miért szerepel kevesebbet, mint a másik szóvivő, Tuzson Bence és azt is, miért jut kevesebb ideje a költészetre.

Hiánypótló, ízelítő:

A rend köré sződd önmagad!

A rend köré sződd önmagad!
Felsejlő leplek alól fel-
sejlő álmokat ne keress,
zegzugos útvesztőkben meg-
búvó hiteket ne kövess!

Légy
léleknyitó,
virágkehely-álmú,
légy
holnapot
elhozó,
hit-hajnal szárnyú!

A rend köré sződd önmagad:
erős szövétnek az,
magától fel nem hasad.

Selyem-
gubóinkból
bújjunk ki:
misztérium ez
az átváltozás,
lélekszállal
szövögessük
a jövő
gyémánthálóját!

Szemedben csillagok
s törvények születnek,
ha
a rend köré szőtted
önmagad.
Túlélsz minden pusztítást,
a születés örök kódja vagy.

Ne mozgó test,
legyél több:
maga a mozgás!
Ne hegyek csúcsa, legyél a magasság,
vagy mélység
tenger fenekén,
kékség
Isten
ég-
szemén!

Sohasem kértelek

Sohasem kértelek:
akartalak.

S fakadt fáradt fényből,
szitán átfolyt idő-kézből,
önmagába végleg visszatérő,
homlokomról homlokodra
tükröződő
Időtlen
Idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik