Kultúra

A Berlinálén debütál a Logan és a Trainspotting 2 is

Ma startol a nemzetközi filmfesztivál, melyen a két produkció mellett sok magyar film is bemutatkozik majd.

A Palya Bea mellékszereplésével készült Django című francia film világpremierjével ma este kezdődik a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is szerepel.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért 18 alkotás lesz versenyben. A nemzetközi zsűri elnöke ezúttal Paul Verhoeven holland rendező-forgatókönyvíró, a tagjai között pedig ott van Diego Luna mexikói színész és rendező (Frida, Milk, Zsivány Egyes), Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő (A sötét lovag, Az elnök végveszélyben) és Julia Jentsch német színésznő (24 hét, Sophie Scholl – Aki szembeszállt Hitlerrel) is.

A fesztiválon tartják Hugh Jackman utolsó Farkas-filmje, a Logan és a Danny Boyle rendezésében készült Trainspotting-folytatás, a T2 Trainspotting nemzetközi premierjét is.

Újonnan alapított, 50 ezer eurós pénzjutalommal járó díjjal jutalmazzák a legjobb dokumentumfilmet. Életműdíjjal tüntetik ki Milena Canonerót, a négyszeres Oscar-díjas olasz jelmeztervezőt (Barry Lyndon, Tűzszekerek, Marie Antoinette, A Grand Budapest Hotel). Berlinale Kamera-díjjal ismerik el Geoffrey Rush ausztrál színészt, Számir Farid egyiptomi kritikust és Nan Szun-si kínai producert. Ezt a díjat olyan filmeseknek ítélik oda, akik különösen erős szálakkal kötődnek a német főváros rangos seregszemléjéhez.

Enyedi Ildikó filmje mellett több magyar alkotás is szerepel a Berlinalén. A fesztivál Panoráma programjában lesz az európai premierje Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének. A Generation elnevezésű szekcióba meghívást kapott Lovrity Anna Katalin diplomafilmjeként készült Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, Máté Bori The Headless Appearance című kétperces absztrakt filmje pedig a fesztivállal párhuzamosan futó Kritikusok Hete válogatásába került be.

A február 19-ig tartó fesztivál különböző programjaiban összesen 399 filmet mutatnak be, a díjkiosztó gálát február 18-án rendezik.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik