Kultúra

Kifakadtak az orosz filmesek a cenzúra ellen

Vallási alapon támadnak egy még be sem mutatott filmet. A tiltakozó rendezők azt is kifogásolják, hogy a kulturális minisztérium hallgat az ügyben.

Nyílt levélben tiltakoznak orosz filmrendezők a cenzúra visszatérése ellen, miután vallásos csoportok azt követelik, hogy tiltsák be Alekszej Ucsityel új történelmi romantikus drámáját, a Matildát. A film Miklós herceg (a későbbi II. Miklós cár) és Matilda Kseszinszkaja balerina viszonyáról szól, pravoszláv aktivisták pedig már hónapok óta heves kampányt folytatnak ellene.

A nyílt levelet aláíró mintegy ötven filmes, köztük Pavel Lungin és Alekszandr Zeldovics kijelentette: nem akarják, hogy az orosz kultúra egy új cenzúra nyomása alá kerüljön, „bármilyen befolyásos erők is állnak emögött”.

Világi demokratikus országban akarunk élni, ahol nemcsak az alkotmányban, hanem a való életben is tilos a cenzúra

– közölték, hozzátéve, hogy főleg az idősebb nemzedék tagjai jól tudják, hogy a szovjet időkben az efféle cenzúra művészek sorsát tette tönkre, akadályozta a művészetek fejlődését.

Ucsityel filmjét egy pravoszláv püspök rágalomnak nevezte, egy parlamenti képviselőnő pedig már kétszer felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálják ki, nem sérti-e a Matilda az ortodox hívők érzelmeit. Egy pravoszláv csoport gyújtogatással fenyegette azokat a mozikat, ahol bemutatják a Matildát.

A tiltakozó filmesek megjegyzik: ez már a sokadik támadás a művészi alkotószabadság ellen Oroszországban. Nehezményezik, hogy a kulturális minisztérium a kivárás álláspontjára helyezkedett a vitában.

A filmet annak ellenére támadják, hogy még csak a bemutatója került nyilvánosságra, a rendező a támadások miatt októberre halasztotta a tavaszra tervezett premiert. A filmben egyébként a német Lars Eidinger alakítja a trónörököst, a táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik