Kultúra

Ma lenne 100 éves Gábor Zsazsa, aki Fridit is felpofozta

Gábor Zsazsa 1917. február 6-án Gábor Sári néven született Budapesten. Nevét Fedák Sári után kapta, akit kislánya szintén Zsazsának hívott, mert nem tudta kiejteni a keresztnevét. 1941-ben az Egyesült Államokba emigrált testvéreivel, ekkor vetett véget első házasságának Burhan Belge-vel. Conrad Hilton volt a második férje 1942 és 1947 között, tőle született egyetlen lánya, Francesca. Önéletrajzi könyvében azt írta, férje megerőszakolta és szándékosan teherbe ejtette.

A férfit el is hagyta, és 1949-ben feleségül ment George Sandershez.

Első filmszerepét a Lovely to Look At című moziban kapta 1952-ben:

Ugyanebben az évben a Moulin Rouge-ban José Ferrer oldalán játszott. Belépőjében magyar akcentusa még kicsit érezhető, pedig ekkor már 11 éve élt az Államokban:

A következő években olyan sztárokkal jelent meg együtt a vásznon, mint Marilyn Monroe, Mel Ferrer vagy Ginger Rogers. 1958-ban Orson Welles A gonosz érintése (Touch of Evil) című filmjében Charlton Heston, Janet Leigh és Marlene Dietrich oldalán.

Szinte hihetetlen, ugyanebben az évben még sci-fiben is szerepelt, a Queen of outer Space-ben egy idegen bolygó zsarnoki uralkodónőjét alakította, aki már a férfiakból kiáramló szagmolekuláktól is hányingert kapott:

A hatvanas években volt a csúcson, ekkor már azt is megtehette, hogy saját magáról énekelt:

Kiválóan beszélt franciául, ezt bizonyítja ez az 1962-es felvétel:

Ugyanebben az évben ment férjhez Herbert Hunterhez:

Természetesen reklámcélokra is használták az arcát, itt egy Studebaker Larkot fényez:

1967-ben meginvitálta a tévéseket saját fürdőszobájába is, ahol a legjobban szeretett énekelni. Ebben az évben Joshua S. Cosden, Jr. felesége volt:

1971-ben a karatebajnok Chuck Norris tartott neki bemutatót egy adásban. Igen, az a Chuck Norris:

1974 és ’75 között ismét egy rövid ideig tartó házassága volt, akkor épp Jack Ryannel:

Házmutogatós hobbiját megtartotta a későbbiekben is, 1989-ben Oprah Winfrey-t engedte be palotájába, ekkor már megint túl volt még két férjen, Michael O’Harán és Felipe de Albán is. Ezután házasodott össze Frédéric von Anhalttal, akivel élete végéig együtt maradt.

1989. június 14-én azzal vádolták meg, hogy arcon ütött egy Beverly Hills-i rendőrt, mert megállította egy közlekedési szabálysértés után. A tárgyalás során bűnösnek találták és három napi börtönbüntetésre, valamint 13.000 dollár bírságra ítélték.

Rolls Royce-át azóta múzeumban őrzik:

1991-ben megjelent a Csupasz pisztoly 2 és 1/2 nyitójelenetében, amelyben a szirénát pöckölgette, utalva rendőrverős sztorirája:

Ugyanebben az évben a CNN-en mesélt életéről Larry Kingnek:

Egy évvel később már egy másik híres műsorban, a Friderikusz-Showban szerepelt, ahol Fridi bájolgós vicesskedéseket talált ki, többek között rendőrnek öltözött (utalva a díva rendőrpofozós sztorijára), Trabantban hajtott be a stúdióba, elpoénkodtak azon, hogy a jogosítványában át van javítva a születési dátuma 1938-ról 1948-ra (ami azért vicces, mert egyébként 1917-ben született), majd sor kerül egy kamupofozkodásra is Friderikusszal.

Munkabírására jellemző, hogy 1993-ban, 76 évesen még edzésvideókat is készített, It’s Simple Darling (Ez egyszerű Drágám) címmel:

Hogy mekkora kedvenc volt az USÁ-ban, s az emberek mennyire imádták, jól mutatja az is, amikor 1994-ben egy David Letterman szkeccsben hülyéskedett:

Zsazsa 2002-ben, egy autóbaleset következtében részlegesen lebénult és kómába esett. Több hónapnyi kezelés után ugyan elhagyhatta a kórházat, de a balesetből származó sérülések miatt tolószékbe kényszerült, és élete végéig ellátásra szorult. Egyre romló egészségi állapota miatt két év múlva öngyilkosságot kísérelt meg, a férje azonban még idejében rátalált és kórházba szállíttatta.

Hogy popkulturális ikon lett, az jól bizonyítja, hogy neve a Family Guy egyik epizódjában is előkerült, 2009-ben:

2010-ben tévénézés közben kiesett az ágyából, és több csontját eltörte – innentől kezdve szinte folyamatosan kórházban ápolták. 2011 januárjában egy fertőzés miatt térdtől lefelé amputálni kellett a jobb lábát. Az örököseire mesés vagyont hagyó Zsazsát ezután férje ápolta közös villájukban. A színésznő nehezen viselte az ágyhoz kötöttséget, állapota csak egy-egy napra javult, ám elképesztő életerő lakozott benne. Nem úgy lányában, Francesca Hilton 67 évesen, 2015-ben halt meg.

Tavaly ilyenkor, 99. születésnapja után légzési nehézségei voltak, tüdőfertőzése lett. Onnantól egy csővel táplálták. Nem sokkal karácsony előtt, 2016. december 19-én, szívrohamban halt meg. Utolsó férje, Frédéric von Anhalt így beszélt róla temetésén, tavaly decemberben:

Emlékét őrzi a The Zsazsa Gabor’s nevű punkbanda is. Itt hallgatható róla szóló daluk:

Gábor Zsazsa ma lenne 100 esztendős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik