Kultúra

A brit gorilla, aki mosogatott, megágyazott, teát ivott és iskolába járt

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 31. 11:23

A londoni áruházak egyikéből száz éve vásárolt főemlős élete igazán bővelkedett a fordulatokban – de nem épp a legkedvezőbbekben.
Korábban a témában:

Az alig ezer lelkes angol falucska, Uley évszázadokon át álmos kistelepülés volt a gloucestershire-i dombok közt, száz évvel ezelőtt azonban rövid időre minden megváltozott, hiszen a helyiek egyike, Maj Rupert Penny egy londoni áruházban fura dologgal találkozott:

egy eladó, fiatal gorillával, amit francia katonák hurcoltak el Gabonból, miután lelőtték a szüleit.

A háromszáz fontért (mai árfolyamon ez 7,25 millió forintot jelent) vesztegetett állatot végül nem tudta otthagyni, így azzal tért haza a hír hallatán jó eséllyel teljesen felbolydult faluba.

A John Daniel nevet kapott gorillát végül Penny nővére, Alyce Cunningham úgy nevelte fel, mintha saját gyermeke lenne, így az emberszabású számos emberi szokást is felvett: teát és cidert ivott, saját hálószobát kapott, megágyazott maga után, használta a mosdót, segített elmosogatni, sőt, sokszor elment a helyi iskolába is, hogy sétáljon a gyerekekkel.

A teljes történetet nemrég Margaret Groom, az Uley-i helytörténeti gyűjtemény kutatója ásta elő, aki fotókkal illusztrálva írta le az állat a faluban töltött idejét, sőt, számos visszaemlékezést is megőrzött, hiszen

“egészen az elmúlt évekig többen is éltek köztünk, akik még emlékeztek a faluban sétáló gorillára, aki sokszor bement mások kertjeibe, és legelte le a rózsákat.”

Groom elmondása szerint  gyerekek sokszor talicskába ültetve hordozták körbe az utcákon, de az állat a gyenge alkoholt sem vetette meg, hiszen rendszerint megállt azoknál a házaknál, ahol jó eséllyel kaphatott egy bögre cidert.

Cunningham persze nem csak a falu látványosságává tette John Danielt: sokszor elvitte őt a londoni Sloane Streeten lévő házába, ahol ünnepi ebédeket szerveztek, vagy épp az ötórai teákat iszogatták a vendégekkel.

A történet akár szép véget is érhetett volna, de a húszas évek fordulóján sajnos erre nem mutatkozott túl sok esély: a felnőtté vált gorillát gondozója már nem tudta ugyanúgy ellátni, így ezer guinaért eladta egy amerikainak, abban a hitben, hogy az állat így egy szerető floridai otthonba kerülhet.

Nem így történt: John Daniel nemsokára felbukkant a világhírű Barnum and Bailey cirkusz porondján, később pedig a New York-i Madison Square Garden állatkertjében, ahol hétről hétre egyre gyengébbnek tűnt, és szünet nélkül csak Cunninghamet hiányolta. A nőt végül értesítette az állatkert, aki csapot-papot hátrahagyva azonnal a tengerentúlra indult.

Sajnos már későn érkezett, hiszen az állat hamarosan tüdőgyulladásban elhunyt. Testét az Amerikai Természettudományi Múzeumnak adták, 1922-től pedig egy New York-i múzeum gyűjteményében pihen.

A Guardian nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.