Kultúra

Ötven éve ezzel az animációval mutatkoztunk be a montreali világkiállításon

A legendás Macskássy Gyula és Várnai György által megálmodott Ember & Globus az emberiség világképének változásait mutatja be.

Egy világkiállítás mindig óriási esemény, amelyen a különböző országuk iparuk és művészetük csúcsteljesítményeit mutatják be. Filmhíradókat bemutató sorozatunkban most az 1967-es Montreali Világkiállításon is játszott magyar rövidfilmek egyikét, a kiállítás alapgondolatához – Az ember és világa – tökéletesen alkalmazkodó Ember & Globust mutatjuk be, melyet a magyar rajzfilm atyjának nevezett legendás Macskássy Gyula és alkotótársa, Várnai György készített.

Az egyperces film az ember Földről alkotott képének változásait mutatja be, az utat, mely során eljutottunk a lapos Föld-elmélettől (amiben manapság évről évre egyre többen hisznek, de ez majd egy másik írásunk témája lesz) a mára már minden lehetséges módon bizonyított geoid formáig.

A montreali volt egyébként a korszak legjelentősebb kiállítása, melyen bemutatkozott például a gyönyörű Habitat 67 – ami tizenkét szinten, 354 betonkockában 146 lakást tömörített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik