Kultúra

A spanyol tengerparton áll Európa legmagasabb, elhagyatott épülete

Sőt, nem csak szimplán elhagyatott, hiszen az Intempo elkészült, de az azóta eltelt három évben sem nyitotta meg kapuit.

Elhagyatott épületekből az elmúlt hónapokban rengeteget mutattunk be, olyanokról viszont kevésszer esik szó, melyek elkészülnek, de mégsem nyitják meg kapuikat a lakók, bérlők, vagy irodák előtt.

Ma viszont egy ilyen toronyházat mutatunk be, hiszen a 2014-re elkészült Intempo még ma is bérlők nélkül, üresen nyúlik a világ lakosságához mérten legtöbb magasházzal rendelkező városa, a spanyolországi Benidorm épületei fölé.

Az egymástól mindössze húsz méterre épült, 192 méter magas ikertornyokat egy, a 38. és 44. szint közé helyezett tölcsér köti össze, így az épület leginkább egy óriási M betűre hasonlít – talán épp emlékezve a 2004-es madridi terrortámadásokra, bár ezt a terveket papírra vető Pérez-Guerras Arquitectos & Ingeniero sosem erősítette meg.

in_tempo_enero_2015

Az épület 2014 márciusára egyébként már 94%-ban készen állt, de bérlőket azóta sem látott – annak ellenére, hogy a 269 luxuslakás közül minden harmadiknak volt már gazdája.

intempo_5-1

A tervek szerint a tornyoknak egyébként öt évvel korábban kellett volna elkészülnie, de a 2008-as pénzügyi válás utáni bizonytalan helyzetben a beruházók elé pénzügyi problémák sora tornyosult, így a munkák lelassultak, sőt, az építészek a rossz építési minőség, valamint a balesetek (melyek egyikében egy felvonó szakadt le, a rajta tartózkodó tizenhárom munkás sérülését okozva) miatt még a munkálatok közepén kiszálltak a projektből.

Fotó: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik