Kultúra

A mongol birkózás olyan, mintha háborúba indulnál

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 23. 12:55

Az ősi hagyományok részét képező, színes ruhákban vívott bökhnél férfiasabb sportot nehéz elképzelni.
Korábban a témában:

A Belső-Mongólia sztyeppéin élő nomád közösség ma is az ország lakosságának harmadát képezik, hagyományaikat pedig még most, a XXI. században is igyekeznek megőrizni – bár jurtáikat most már nem állatok hátán, hanem szovjet teherautókon költöztetik át a dúsabb legelőkre, sőt, a modern technológiák használatától sem zárkóznak el.

A legfontosabb tradíciók persze mai is mindennapjaik részét képezik – ilyen a mongol birkózás, a bökh is, ami a harcosok egyike szerint épp olyan, mintha háborúba indulna az ember, a sport pedig státuszszimbólum a fiatal mongolok körében. Nem csoda, hogy ha egy mongol családnál fiú születik, a hozzátartozók elmondanak egy imát azért, hogy belőle is birkózó váljon.

A fotós Ken Hermann és az art director Gem Fletcher közös projektjében ebbe a világba enged bepillantást.

  
 
vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.