Kultúra

Elmarad a film premierje a kiszivárgott állatkínzós videó nyomán

Törölte a Universal az Egy kutya négy élete amerikai premierjét a PETA botrányától tartva.

Amint arról beszámoltunk, durva videó került elő az Egy kutya négy élete című, egyébként halál cukinak tűnő film forgatásáról. A klipben egy szerencsétlen német juhászt dobnak a háborgó vízbe, aki látványosan nem örül a dolognak, érthetően. A videó óriási botrányt indított, miután a PETA kiszúrta és bojkottot hirdetett a film ellen. Úgy tűnik, erre nem lesz szükség, mivel a film Los Angeles-i premierje elmarad. Bár később – felhajtás nélkül – vetítik majd a filmet a mozik.

A Universal és az Amblin Entertainment ugyanis úgy döntött, a botrány miatt inkább meghátrál. A PETA a videó nyomán felszólította a rendező Lasse Halströmöt, aki egyébként A csokoládét, a Gilbert Grape-et, és hasonló remek filmeket rendezett korábban, hogy sem ő, se a producer Gavin Polone ne merészeljen soha többé állatokat használni a filmjeihez. Az American Human Society is vizsgálódik az ügyben, és egy dolgozót, aki a biztonságért felelt, már fel is függesztettek az eset miatt.

Íme a felkavaró felvétel.

És a film szénája is elég rosszul áll: e pillanatban 1-es értékelése van az IMDb-n, a szöveges értékelésekből egyértelműen kitűnik, hogy a németjuhászos sztori miatt. Nos igen, ha arról csinálsz filmet, hogy a kutyák milyen csodálatosak, nem kellene a forgatáson állatkínzást elkövetni. Meg máshol sem, ha már itt tartunk. Pláne, hogy Hollywood tele van kiképzett, erre betanított kutyákkal, akik életre szóló trauma nélkül is megcsinálták volna ugyanezt, meg még cifrább dolgokat is, emlékezzünk vissza Mundruczó Kornél A fehér isten című mozijára, ahol 200 kutyát mozgattak, mégis megoldották állatkínzás nélkül. Ugyanakkor a gyártó cég szerint nem történt mulasztás.

Miközben mind megdöbbentünk, hogy láthatóan rémülten szerepel a felvételen, szeretnénk mindenkit biztosítani arról, hogy Herculest, a németjuhászt nem érte bántalmazás a film készítése során.

– áll a gyártó Amblin Entertainment közleményében. A filmbeli kutyus szinkronhangját kölcsönző Josh Gad a Twitteren számolt be arról, hogy ő is nekiment a stúdiónak a videó kapcsán, magyarázatot követel, hozzátéve, hogy miközben a film az egyik legszebb szerelmeslevél az állatoknak, amit valaha látott, őt is sokkolták a képsorok.

Megkerestük a magyar forgalmazót, jelen állás szerint a hazai bemutatót nem érinti az eset, a film január 26-án kerül a mozikba.

Olvasói sztorik