Kultúra

Nézze meg a világ egyik legfontosabb régészeti felfedezésének képeit – színesben!

Nézze meg a világ egyik legfontosabb régészeti felfedezésének képeit – színesben!

Kilencvenöt évvel ezelőtt Howard Carter megtalálta  a leghíresebb fáraó, Tutanhamon síremlékét. Fotók.

Az egyiptomi kultúrába festő apja révén (aki több régiséggyűjtőnek is dolgozott) beleszeretett Howard Carter egyszerű régészeti és rajzoló-asszisztensből vált ásatásvezetővé, és tárta fel egy sor fáraó és királyné sírját, valamint gazdag egyiptomiak temetkezési helyeit és Hatsepszut völgytemplomát, de az igazi célja a legendás Tutanhamon sírkamrájának megtalálása volt.

1922 novemberében aztán rámosolygott a szerencse, hiszen egy bevakolt ajtóhoz vezető lépcsősorra bukkant, mely  a várva várt temetkezési helyet rejtette, ahol az uralkodó három, egymásba helyezett koporsóban fekvő múmiája és színarany halotti maszkja mellett több, mint kétezer más tárgy is pihent.

A feltárás azonban nem várt következményekkel járt, melyek nyomán egyesek a fáraó átkáról kezdtek beszélni, hiszen a feltárásokat finanszírozó Lord Carnarvon (aki már 1905 óta fizette Carter egyiptomi kutatásait) a következő évben elhunyt, ő pedig huszonhét másik, a felfedezéskor jelen lévő ember követte.

A kamra kinyitásakor készült fekete-fehér fotók közül több azonnal bejárta a világsajtót, de sokuk évtizedeken át nem került a nyilvánosság elé. Az Oxfordi Egyetem és a Griffith Instutite gyűjteményében lévő fotók közül most viszont elővettek néhányat, és a digitális színezésnek köszönhetően most úgy mutatják be a sírt, ahogyan azt csak a régész, a mecénás, a munkákban segédkező helyiek, és a következő években – a leletek minden darabjának elszállításáig – arra járó kutatók láthatták.

A képek a sírkamrát a bejárattól elzáró fal bontását, valamint a kamra látképét és kincseit örökítik meg.

20-22
12-41
19-24
15-32
5-71
3-75  18-24
16-29
17-26
13-37
14-33
1-77
9-59   11-49
7-65
10-53      6-66 2-78  4-76
A Design You Trust nyomán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik