Kultúra

Carrie Fisher: Leiát imádják, és én vagyok a gyámja

A Vakító fények: Főszerepben Carrie Fisher és Debbie Reynolds már jóval Fisher halála előtt elkészült, mégis ez adott a dokunak szomorú aktualitást. Megnéztük.

A legendásan rettenetesnek gondolt 2016-os évben (mely amúgy semmiben nem különbözött az előzőektől) december 27-én Carrie Fisher halálával még nem zárult le azon hírességek sora, akiknek távozása mély fájdalmat és megdöbbenést váltott ki világszerte. Másnap követte édesanyja, Debbie Reynolds. Fishert a legtöbben egyetlen karakterrel azonosították, a Star Wars-filmek Leia Organa hercegnőjével, azzal a karizmatikus vezetővel, akinek hála a Lázadók végül felülkerekedtek a Birodalmon.

Ő a példaképem. Ő testesíti meg az erős nőt, aki nem rejti véka alá a véleményét, és nem érdekli, mások mit gondolnak. Bár én is ilyen lennék.

– nyilatkozta róla egy rajongó az egyik közönségtalálkozón, melyeket Fisher öltáncnak nevezett, hiszen egyfajta prostitualizálódásként élte meg ezeket az eseményeket.

Mi egyebet tudunk Carrie Fisherről?

Ismeretségi körömben és néhány Star Wars-fórumon végzett, nem reprezentatív felmérésem alapján ki lehet jelenteni, hogy az  egyszeri Star Warsrajongó általában nem túl sokat tud Carrie Fisherről. De igazából más se nagyon. Fisher azon hollywoodi színészek közé tartozott, akinek életét a fiatalon jött siker alaposan megnehezítette. Alkoholizmussal, drogokkal és depresszióval terhelt élete miatt – melyről könnyedén és őszintén beszél – hamar a süllyesztőbe került és bár szinte évente szerepelt valamilyen tévéfilmben vagy sorozatban, legendája sokáig csak Leia megformálása miatt maradhatott fent.

Pedig Fisher, ha nem is tartozott mindig az A-listás hollywoodi nagyágyúk közé, mindig a tűz közelében maradt, hiszen szkriptdoktorként és forgatókönyvíróként (a Képeslapok a szakadékból című filmben saját anyjával való viszonyát dolgozza fel) nem egy híres filmhez asszisztált, mint például az Apáca show, Az utolsó akcióhős és a Star Wars előzmény-trilógia.  Környezete tehetséges énekesnek tartotta, élükön édesanyjával, Debbie Reynoldsszal, aki alkalomadtán nem átallotta maga mellé hívni a színpadra egy-egy dal erejéig. Persze kétséges, hogy ennek Fisher mennyire örült.

Híres szülők híres gyerekei

Debbie Reynolds – Fisher édesanyja – tipikusan az a színésznő, akit nem érdekel a kora (a film forgatásának idején 83 éves volt). Először is, halála napjáig bármi is történik: csinos. Első a fellépés, a hírnév karbantartása, és csak második a család. Carrie és öccse, Todd nem is viselték mindig könnyen a “sztárszülők gyerekei” státuszt.

bright_lights_starring_carrie_fisher_and_debbie

Reynolds Hollywood fénykorában élte legszebb napjait. Ő maga sem keveset tett hozzá ehhez a csillogáshoz, például az Ének az esőben című filmmel, amiben Gene Kelly partnereként rövid úton ismertté vált. Férje pedig, Eddie Fisher kora legfelkapottabb és legtehetségesebb énekeseként nem csak a showbusinessben, de a nők körében is közkedvelt figura volt. Két gyerek és négy év után Eddie Fisher nem akárkiért, Liz Taylorért hagyta el családját. Reynolds számára nem volt kérdés, hogy erősnek kell maradnia a munka és gyerekei miatt is.

Közeli egy családról

Az HBO dokumentumfilmjének nagy erénye, hogy a rendezők – Alexis Bloom és Fisher Stevens – közelről tudják bemutatni Reynolds és Fisher kapcsolatát. Nem egyszerűen két világsztárt látunk, hanem anyát és lányát, akik aggódnak egymásért, szeretnek, haragszanak és vigyáznak egymásra. A kamera mindenhol ott van, a legérzelmesebb pillanatokban is. A film során megismerjük azokat a bonyolult kapcsolatokat, amiben a két nőnek az évek során része volt, Carrie viharos, de szenvedélyes viszonyát Paul Simonnal és Debbie második, Eddie utáni férjét. Nyíltan beszélnek magánéletükről, mégsem afféle bulváros felhanggal. A nappaliban, a közös kertben – Fisher és Reynolds ugyanazon a telken, két külön házban éltek -, fellépéseken és üzleti csörtéken, vagy Fisher Star Wars 7-re való felkészülésekor is forog a kamera. Olyan betekintést nyerhetünk magánéletükbe, melyre nem sokszor van alkalma a nézőnek.

Bár Reynolds orvosa utasításai ellenére folyton fellépésekre járt, amit Fisher nehezen viselt olykor, Reynolds is elviseli lánya függőségeit, ami a kólát és a cigit illeti. Karaktereik örök ellentéte nemhogy eltaszítja őket egymástól, hanem épphogy nélkülözhetetlenné teszi őket egymás számára. Ez nem PR, az van, hogy a rengeteg hiszti mögött felfoghatatlanul nagy szeretet és megértés van.  A forgatott jelenetek mindegyikéből az sugárzik, hogy szó szerint sírig tartó barátság volt az övék.

A Vakító fények: főszerepben Carrie Fisher és Debbie Reynolds hétvége óta megtekinthető az HBO GO-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik