Kultúra

Ritkán látható fotók egy tűzföldi törzs utolsó férfijairól

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 16. 16:24

A tízezer éve létező törzs most a kihalás szélén áll, egykori szokásaik pedig már csak fotókon léteznek.
Korábban a témában:

A Dél-Amerika legdélibb csücskét alkotó Tűzföld szigeteit az elmúlt több, mint tízezer évben nomád törzsek egész sora lakta, számuk és méretük azonban mára már erősen megfogyatkozott – köszönhetően a nyugatiak által behurcolt betegségeknek és a katonák tisztogatásának, melyek járványként elsöpörték a hasonló baktériumokkal és fegyverekkel sosem találkozott embereket a föld színéről. Nem volt szokatlan persze az sem, hogy a XIX.-XX. század mutatványosai, vagy épp a XVI.-XVII. századi hódítói egész csoportokat raboltak el, hogy aztán Európa legnagyobb városaiban, így Berlinben, Párizsban, Zürichben, vagy épp utazó társulatként a földrész minden pontján – így egy időre még a budapesti állatkertben is – mutogassák őket.

Néhányan természetesen nem tartották ezt jó ötletnek, sőt, komoly energiát és időt öltek abba, hogy a gyorsan fogyatkozó számú csoportok szokásait és nyelvét megörökítsék – a jagánok esetében ezek az emberek az 1871-ben ide küldött anglikán misszionáriusok, Thomas Bridges és George Lewis, valamint az 1919-ben érkezett német pap és etnográfus, Martin Gusinde voltak, akiknek ugyan az anglikán vallásra, valamint a kereszténységre való áttérítés lett volna a feladatuk, de az anglikán papok ehelyett több, mint egy évtizedes munkával elkészítették a világ első, harmincezer szóból álló jagán-angol szótárát, Gusinde pedig elsőként nyerhetett betekintést a törzs rítusaiba, illetve négy, 1919-1924 közt tett útján a környező törzsek mindegyikéről fotókat készített – összesen ezerkétszázat.

Gusinde fotói és az itt élő törzsekről rendelkezésre álló anyagok összegyúrásával másfél évvel ezelőtt The Lost Tribes of Tierra del Fuego: Selknam, Yamana, Kawesqar címmel született egy vaskos könyv, mely kivételes anyagot rejt, hiszen a Selknamok száma egy népirtásnak köszönhetően mára négyezerről százra csökkent, a jagánoké (jamanák) pedig közel ezerhétszázra, de közülük már csak egyetlen nő, Cristina Calderón anyanyelve a jagán, sőt, ő az egyetlen élő ember, akinek mindkét ágon csak törzsbéli felmenői vannak.

A könyvből most a jagán férfiak szokatlan testfestéseit és teljes arcot eltakaró maszkjait emeljük ki, és mutatjuk be.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.