Kultúra

Az amerikai rendezőcéh díjára is a Kaliforniai álom a nagy esélyes

Miután négy másik produkció mellett a Golden Globe-nyertes musical is jelölést kapott a szervezettől.

A Kaliforniai álom című musical és a felnőtté válásról szóló dráma, a Holdfény is folytatja diadalmenetét az idei Oscar-szezonban: csütörtökön az Amerikai Rendezők Céhének (Directors Guild of America – DGA) díjára is jelölést kaptak. Mint emlékezetes, Damien Chazelle és Barry Jenkins rendezők filmjei a hétvégén a legjobb musical, valamint a legjobb dráma díját nyerte el a 74. Golden Globe-gálán.

A DGA idei jelöltjei között a Kaliforniai álom és a Holdfény direktora mellett A régi várost jegyző Kenneth Lonergan, az Oroszlánt rendező Garth Davis és az Érkezés című sci-fit levezénylő Denis Villeneuve neve szerepel.

Davist a rendezőcéh legjobb elsőfilmesnek járó díjára jelölték, akárcsak a The Birth of a Nation című rabszolgadráma alkotóját, Nate Parkert. Parker jelölése meglepetést keltett, mivel a rendező díjesélyei a minimálisra csökkentek, amikor néhány hónapja a média kereszttüzébe került, mert diákkorában nemi erőszakkal vádolták, ez alól azonban a bíróság később felmentette.

Az elsőfilmesek mezőnyében a Cloverfield Lane 10 rendezője, Dan Trachtenberg, a kasszasikerré és közönség-kedvenccé vált Deadpoolt levezénylő Tim Miller és Kelly Fremon Craig, a The Edge of Seventeen című dramedy direktora is verseng a céh díjáért.

A DGA díjazottjai később jó eséllyel gyűjtik be az Oscart is, a rendezőcéh választásai hatással vannak az amerikai filmakadémia tagjainak szavazataira. A mintegy 16 ezer tagot számláló rendezőcéh jelöltlistáján ugyanakkor gyakran szerepelnek populárisabb alkotások is, míg a filmakadémia rendezői tagozatának csaknem 400 tagja ehhez képest kevesebb közönségfilmet válogat a jelöltjei közé.

A DGA rendezői díját tavaly Alejandro González Iñárritu kapta A visszatérőért, melyért a rendező később az Oscart is elnyerte. A DGA díjait február 4-én adják át Los Angelesben.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik