Kultúra

Kiakadt a könyvszakma, Strasbourgig megy

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 10. 14:14

Nem értik sem az állam támogatásait, sem azt, hogy egy könyv miért nem termék.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) tiltakozik a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. (KMTG) íróakadémiájának 400 millió forintos állami támogatása miatt.

Keresztury Tibor igazgató szerint súlyosan aránytalan a KMTG íróakadémiájának megítélt 400 milliós állami támogatás, amikor tavaly a teljes könyvszakma állami támogatása 700 millió forint volt. és a négy országos írószervezet (Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Fiatal Írók Szövetsége, József Attila Kör) összesen mintegy 110 millió forintból gazdálkodhat. A KMTG támogatása felszámolja a kiegyensúlyozottság utolsó esélyét is a magyar irodalomban. Keresztury Tibor azt mondta, a tehetséggondozás igazi fórumai az ellehetetlenítéssel szembenéző irodalmi folyóiratok és az anyagi gondokkal küzdő, fiatalokat tömörítő írószervezetek, a FISZ és a JAK.

A legnagyobb magyar könyvszakmai szervezet kifogásolja azt is, hogy a kormány egy jelenleg is elérhető könyvsorozat megjelenését támogatja 600 millióval.

A kormány ennyit szán Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című 26 kötetes sorozatának kiadására. A több mint 120 éve megkezdett könyvsorozat jelenleg is elérhető az Országos Széchenyi Könyvtár internetes oldalán, ingyenes digitális formában is. Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke szerint tudományos szempontból fontos a sorozat, de a 600 millió túlzás. Hogy mennyire, példának hozta, hogy a négy írószervezettel közösen 2015-ben javaslatot tett az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy 2017 – az Arany János-emlékév és a Reformáció emlékéve mellett – legyen a kortárs irodalom éve is. A javaslathoz egy 100 millió forintból megvalósítható programsorozat-tervezettel is előálltak, de választ sem kaptak.

Irány Strasbourg!

Kocsis András Sándor saját tavalyi eredményeikről azt mondta, hogy mintegy 1-2,7 százalékkal bővült a könyvpiac a 2015-ös, 46 milliárdos forgalom után. A piaci folyamatokra jellemző, hogy a nagyobb kiadók még nagyobbak, a kicsik még kisebbek lett, a könyvkiadás érezhetően eltolódott a könnyebben fogyasztható kiadványok felé, miközben a magyar szakkönyvkiadás “gyakorlatilag meghalt”.

Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg 16 kiadó áll vizsgálat alatt, miután az illetékes önkormányzati adóhatóságok úgy ítélték meg, hogy a könyves cégek a helyi iparűzési adóalap megállapításakor hibásan könyvelték szolgáltatás helyett termékként a kiadott könyveket. Több esetben bírósági szakaszba ért az eljárás, egy kiadó ügyében ítélet is született.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése úgy határozott, hogy a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért, ehhez szakértőként egy nemzetközi könyvvizsgáló céget kért fel. Kocsis András Sándor úgy fogalmazott, hogy ezeknek a kiadók ellen folytatott adóügyi vizsgálatoknak semmiféle megalapozott törvényi háttere nincsen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.