Kultúra

Orbán Viktor a színpadon hungarikummá teszi és legalizálja a marihuánát

A Zöld Szofi című színdarabban, amelyben a Kétfarkús Kovács Gergely alakítja a kormányfőt.
Korábban a témában:

Még 2014 májusában került színpadra a Budapesti Anarchista Színház (BASZ) előadásában a Zöld Szofi, amely most januártól ismét elcsíphető néhány előadás erejéig, új szereposztásban, de változatlan mondanivalóval.

A darab egy rém egyszerű történetet mesél el: adott a Szalai család, amelynek tagjai szembesülnek azzal, hogy a nagypapa tüdőrákos, ezért pénzt kellene szerezni a kezelésére, a családfő ezért elhatározza, hogy beáll a Fideszbe és nemzeti dohányboltot nyit. A família ugyan elnyeri a koncesszió jogát, de az üzlet nem akar beindulni, ezért egy Uruguay-ba emigrált nagynéni tanácsára mariskát (Zöld Szofit) kezdenek el árusítani, a biznisz pedig futni kezd, legalábbis egy ideig.

Fotó: Pál Anna Viktória

A két esztendővel korábbi verzióban még Juhász Péter alakította az epizódszerepben feltűnő Orbán Viktort (igen, az ex-Millás, Együttes Juhász Péter), akinek helyét most a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely vette át. Szerepe viszont inkább jelképes, mint fontos, feltűnésének attól van jelentősége, hogy keretbe foglalja a sztorit, és reflektáljon egy családban gyakorta visszatérő mondatra, az „amikor piros hó esik” frázis helyett használt

majd akkor, ha Orbán Viktor személyesen kér bocsánatot

közhelyre, és megjelenjen öltönyben, focis hátizsákkal, amnesztiát adjon a családnak és elmondja, kitűnő munkát végeztek, és a marihuánát legalizálni kell. A poént nem lövöm le, miért.

Fotó: Pál Anna Viktória

A darab viszont nem ettől jó, de még csak attól sem, hogy futószalagon érkeznek az utalgatások a dohányboltok körüli vélt vagy valós legendákról és a fricskák az Orbán-kormányról, hanem attól, hogy karcos görbetükröt kapunk néplélekből. Nagyon könnyen kiderül például, hogy a Breaking Bad Walter White-ja mennyire közel áll hozzánk, magyarokhoz, és sorsa mennyire jól átültethető hazai környezetbe, csak nálunk nem a tüdőrákos kötöttpulcsis középiskolai kémiatanár áll be kristálymetet főzni, hanem a nagypapa fia és unokája kezdi el a zöld-bizniszt egy dohánybolt pultja alatt. Ezzel pedig kapásból valami sokkal akkutabb jelenség felszínét kapirgáljuk, amely a szocializmus óta emészti a lelkeket: hogyan próbálunk mi magyarok ügyeskedni, és féllegális/ illegális tranzakciókkal seftelni az életben maradás/előrejutás/harácsolás elérésének érdekében.

Fotó: Pál Anna Viktória

A darab akkor zseniális még, amikor a Monty Pythonos abszurd helyzeteket (amit ráadásul az is erősít, hogy minden karaktert ugyanaz a három fehérre festett arcú színész alakít, legyen férfi vagy nő) felváltja az, amikor az unoka, a 18 éves Karcsika (vagy később K.) megpróbálja a neten felszedni a szomszéd Szabó Marcsit, akinek a szüleitől sikerült megszerezni a trafikot. A nyilvánvalóan groteszk (de így is a valósághoz legközelebb álló) helyzet azonban elég erőteljesen festi le, milyen komplikáltak a tizenéves párkapcsolati parák.

Fotó: Pál Anna Viktória

A Zöld Szofi tehát legalább annyira szól a mutyiról, mint amennyire kisállathatározóként, rólunk, magyarokról.

Hiányoltam viszont, hogy ez a több, mint kétéves darab nem lett kicsit ráncfelvarrva, egy szemmel látható Schmitt Pálos poént ugyan kicserélt a nagypapát alakító Sickratman (Paizs Miklós):

Hát, köztársasági elnök vagyok én, hogy ennyit aláírjak?

de elfért volna még néhány Rogán Antalos, Mészáros Lőrinces kikacsintás, ha már kifejezetten erre van felhúzva a darab. Persze az is lehet, hogy Sebő Ferenc író/rendező/szereplő már írja következő darabját és erre tartogatja ezeket.

A Zöld Szofit az RS9-ben láttuk, további időpontok és részletek emitt.

Főbb szereplők:
Károly, a nagypapa – Paizs Miklós
Karesz, Apu – Horváth András
Karcsi, Fiú – Sebő Ferenc
Nagymama, Károly felesége – Horváth András
Anyu, Karesz felesége – Sebő Ferenc
Uruguay-i nagynéni – Paizs Miklós
Marcsi, a szomszéd lány – Paizs Miklós (csak hangban)
Orbán Viktor – Kovács Gergő m.v.

Írta és rendezte: Sebő Ferenc

vissza a címlapra

Kommentek

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.