Kultúra

Ez a lengyel kastély lett volna Hitler otthona, ha a nácik nyerik a világháborút

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 04. 16:51

Az összeesküvés-elméletek által körüllengett kastély már több, mint hétszáz éve magasodik, igazán ismertté viszont csak rövidke háborús szerepe tette.

Korábban a témában:

A cseh határtól mindössze tíz kilométerre, a lengyel fővárostól pedig hetven kilométerre fekvő százhúszezres város, Wałbrzych a kilencedik század óta lakott, igazán ismertté viszont csak rövidke, második világháborús szerepével vált, hiszen közelében áll a szép nevű Książ kastélya (németül a jóval könnyebben kiejthető Schloss Fürstenstein névre hallgat), melynek alapjait egy 1263-ban II. Ottokár cseh király által lerombolt erődítmény adta, legidősebb részének falai pedig 1292-ben emelkedtek a város fölé. Az épületegyüttes a következő két évszázadban több tulajdonosváltáson is átment, sőt, néhány hónap erejéig (1428-1429) még a husziták is a magukénak tudhatták. 1482-ben a környék kormányzója, a területet megszerző Mátyás királlyal szembenálló Georg von Stein romboltatta le. A falak azonban nem maradtak sokáig tető nélkül, hiszen a Hochberg család tagja, I. Konrád 1509-ben megkezdte a romok helyreállítását, sőt, a család egészen 1944-ig az azóta többször bővített, így a gótika, a barokk és a rokokó jegyeit is hordozó várkastély tulajdonosa maradt.

Ekkor azonban a náci Németország katonái kopogtattak az ajtón, és kisajátították a gyönyörű épületegyüttest, köszönhetően annak, hogy a család feje, XVII. Hans Heinrich herceg már 1932 óta Angliában élt, sőt, felvette a brit állampolgárságot, testvére, Alexander von Hochberg pedig lengyel állampolgárként már korábban csatlakozott a lengyel hadsereghez, és persze annak is, hogy a kastély a titokzatos Riese-projekt részét képezte, melyet máig számtalan titok övez.

Annyi biztosnak tűnik azonban, hogy ez lett volna Hitler saját otthona, ha ők nyerik a világháborút, de a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben közbeléptek, a terv dugába dőlt, az arról szóló dokumentumokat pedig a kastély berendezésének jó részével együtt eltüntették, vagy megsemmisítették.

Az összeesküvés-elméletekre fogékonyak azonban nem elégednek meg ennyivel, hiszen a nácik a kastélyhegy és a környező területek alatt alagutak és óriási, robbantással formált hatalmas, tizenkét méter magas termek egész sorát építtették meg a jórészt Magyarországról és Lengyelországból összegyűjtött zsidó foglyokkal.

Vajon atomfegyverek, aranyvonatok, vagy egyszerűen csak a legszebb, összelopott műkincsek szigorúan őrzött helye lett volna a komplexum? Erre a kérdésre jó eséllyel sosem fogunk választ kapni, de évente több ezren bóklásznak a környéken, kezükben egy fémdetektorral, homályos történetekből tudni vélt kincseket keresve.

A kastély és az alagútrendszer egy része ma nyitva áll a látogatók előtt, múzeumként működnek.

Fotók: Wikimedia Commons, Ksiaz
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.