Kultúra

Az ókori rómaiak repülő péniszekkel tartották távol a betegségeket és a szemmel verést

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 01. 03. 15:18

A modern orvostudomány megszületése előtt az emberek évezredeken át amulettekben bíztak, a rómaiak azonban ezt is egy fokkal furcsábban csinálták, mint mások.

Korábban a témában:

Az antik világ tizenkét évszázadon át fennállt, apró városállamból óriási birodalommá váló, majd kettészakadó és lassan szétmálló ókori Rómáról nem tanulunk meg mindent az iskolában, pedig sokkal érdekesebbek annál, mint amit a rugalmatlan oktatási rendszerben (sokszor helytelenül) az ember fejébe töltenek, hiszen épp úgy firkálták a falakat, mint a modern ember, de fura dolgokban sem szűkölködtek, így például saját végtermékükkel próbálták jobbá tenni az életüket, vagy épp pénisz alakú amuletteket hordtak, melyektől azt várták, hogy megvédi őket a betegségektől, vagy ami még rosszabb: a szemmelveréstől.

De miért épp pénisz?

A rómaiak úgy gondolták, hogy a szexuális energia és a megtermékenyítő erő annyira erős, hogy a formát adaptáló apró, bronzból, vagy állati csontból készült kiegészítők távol tartanak minden, emberéletet veszélyeztető tényezőt. Minden okuk megvolt a félelemre, hiszen a betegségek már ekkor is válogatás nélkül tizedelték a lakoságot, sőt, egy, a rangos Journal of Interdisciplinary Historyban megjelent 2013-as tanulmány szerint

minden második gyerek, akár rabszolga volt, akár szabad, nem érte meg az ötéves kort.

Nem csak egyszerű, vagy szárnnyal ellátott (a szemmelverés ugyanis a levegőből érkezik, így szárnyas védelem kell ellene) péniszamulettek léteztek azonban, hiszen egy részük fügét (fityiszt) mutató kezet is mintázott – ez is a genitáliákra utal, így az amulett kétszer erősebbé vált tőle.

Az Atlas Obscura nyomán, fotók: Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.