Kultúra

Itt a születésnapos Stan Lee összes Marvel-camója egy videóban

Kétségtelen, hogy a stáblista utáni jelenetek mellett a Marvel-mozik legkedvesebb hagyománya az, hogy a bitang sok szuperhős atyjaként legendává vált Stan Lee minden produkcióban felbukkan egy-egy klassz cameo erejéig.

Mint ismeretes, a képregénymogul kezdetben csak poénnak indult szerepeltetése az évek során olyan szintre emelkedett a Marvel stúdiónál, hogy ma már nem bízzák a véletlenre és előre megtervezik őket. Ezt bizonyítja Kevin Feige nem olyan régi nyilatkozata is, amelynek értelmében

a soron következő négy szuperhősmoziban már biztosan felfedezhetjük majd a jó öreg Stant, miután nemrég egyszerre több rövid jelenetet is leforgatnak vele.

A 94 születésnapját ünneplő legenda eddig is huszonhét (!) szuperhősfilmes cameóval dicsekedhet, amelyek a 20th Century Fox X-Men filmjeivel kezdve a Sony-féle Pókember-mozikon át egészen a Marvel produkcióig terjednek.

A teljesség igénye nélkül volt ő már hot-dog árus (X-Men), újságot olvasó zebránál átkelő gyalogos (Fenegyerek), biztonsági őr (Hulk), egy Willie Lumpkin nevű postás (A Fantasztikus Négyes), kertészkedő nyugdíjas (X-Men: Az ellenállás vége), Hugh Hefner (A Vasember), Larry King (Vasember 2.), tábornok (Amerika Kapitány: Az első bosszúálló), pontozóbíró (Vasember 3.), könyvtáros (A csodálatos Pókember), elmegyógyintézeti kezelt (Thor 2) és még sorolhatnánk, de inkább itt van helyette az alábbi videó:

Stan Lee valójában Stanley Martin Lieber néven született New Yorkban, 1922. december 28-án, aki korábbi íróként ma a Marvel Comics képregénykiadó-vállalat nyugalmazott elnöke. Méltán híres szerkesztő-társaival, Jack Kirbyvel és Steve Ditkóval sokkal rétegeltebb, összetett karaktertípusokat honosítottak meg az amerikai képregényekben, s neki köszönhetjük többek között Pókember, a Fantasztikus Négyes, az X-Men, Hulk, a Vasember, a Fenegyerek és Doktor Strange megalkotását. Munkássága alatt vált a Marvel Comics kis kiadóból nagy vállalattá.

Pár nappal ezelőtt a Hollywood Reporter készített vele videós anyagot és örömteli látni, hogy még mindig kicsattan az életkedvtől. Még sok születésnapot neki!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik