Kultúra

Tengerbe futó sziklás hegyoldalon áll az elmúlt évek legszebb lakóháza

Tengerbe futó sziklás hegyoldalon áll az elmúlt évek legszebb lakóháza

A lejtőbe simuló házból gyönyörű kilátás nyílik a Földközi-tengerre.

A festői szépségű dél-spanyol tartomány, Granada déli csücskében fekvő, sziklás hegyoldalba süllyesztett Casa del Acantilado első látásra inkább valamiféle idegen bázisnak tűnik, pedig egy fiatal pár teljes értékű, csodás megoldásokkal teli otthona.

A Földközi-tengerre néző ház a szintén spanyol GilBartolomé Architects munkája, akik évek óta fura, sokszor organikus, vagy futurisztikus terveikkel bombázzák a múzeumi és művészeti tervpályázatokat, díjakat halmozva, de igazán nagyszabású terveik eddig sajnos még nem öltöttek formát.

Tengerbe futó sziklás hegyoldalon áll az elmúlt évek legszebb lakóháza 1

A katalán Gaudí stílusából is ihletődött építészek, Pablo Gil és Jaimé Bartolomé munkája valójában egy kortárs, mesterséges barlang, melyet lendületes tengeri hullámformává összekapcsolódott, kézzel készített cink tetőcserepek borítanak.

jg52513
gilbartolome-salobren%cc%83a11

A hegyoldalba ásott, kétszintes, medencés ház előnye a 19,5 fokos hőmérséklet, melyet tulajdonosai az év minden napján élvezhetnek, és ha egy fürdőzésre vágynak, elég csak néhány lépést megtenniük a tenger fölé nyúló apró medencéig.

gilbartolome-_architecture-4-1050x682

A gazdasági válság idején folyt tervezés során az építészek nélkülözték az óriásgyárakból származó alapanyagokat, és inkább választották a magasabb minőséget képviselő, drágább, kézzel készült alkotóelemeket, így a ház minden bizonnyal jóval tovább ellenáll majd az elemekkel való harcnak.

gilbartolome_-_house_on_the_cliff_6
gilbartolome-_architecture-9-1050x674

A 2014-re elkészült ház kívülről talán aprónak tűnik, de a két szintet elválasztó központi tér egyetemi előadókra hasonlító, lépcsős kiképzésének köszönhetően akár hetven embert is képes befogadni, a teraszra pedig egy könnyen mozgatható, több ponton nyitható és kombinálható üvegfalon át juthatunk ki.

gilbartolome-_architecture-8-1050x897
gilbartolome-_architecture-7-1050x1096
gilbartolome-casa-acantilado4

A kilátás pedig felejthetetlen:

gilbartolome-casa-acantilado5
Fotók: GilBartolome, Designboom
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik