Kultúra

A britek utcai lámpákkal előzték meg a szennyvízcsatornákban összegyűlt gáz robbanását

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 12. 19. 16:06

A lámpák nélkül évtizedeken át robbantak volna fel a macskaköves angol utcák, mindenféle előjel nélkül.
Korábban a témában:

A hegyes-dombos angol városok szennyvízcsatornákkal való behálózása okozott néhány kellemetlen pillanatot a viktoriánus kor városépítészeinek, hiszen míg az egyszintes házakkal teli vidékeken magas kéményeket építve könnyűszerrel vezethették méterekkel az emberek feje és a házak tetői fölé a föld alatt felgyűlt, robbanásveszélyes metánt (az egyébként biogázként ismert anyag alkotóelemét), de a többszintes házak közt erre már nem volt igazán lehetőség.

A megoldásra egészen az 1890-es évekig kellett várni, hiszen Joseph Edmund Webb ekkor találta fel a szennyvízcsatornák gázát megsemmisítő utcai lámpákat, amiket csak egyetlen dolog különböztetett meg a gázlámpáktól: az, hogy utánpótlásuk nem egy gázvezetékből érkezett, hanem egyenesen a föld alá szorult gázok tartották őket életben.

Az egyetlen problémával azonban először nem számolt, hiszen ennyi metánt azért nem kellett kiszabadítani a fogságból, mielőtt nagyobb bajt okozna, így a lángok hamar kihunytak, a nem elégett metán pedig kiszökött, gyomorforgató illatokat varázsolva az egész környékre. Rövid átalakítás után aztán kifejlesztette a városi gáz által éppen életben tartott, 370 fokos lángot adó lámpát, melyet a felszabaduló metán tett még fényesebbé.

Egyetlen ilyen fényforrás a mérések szerint közel háromnegyed mérföldnyi, azaz ezerkétszáz méternyi csatornaszakaszt tudott vesztélytelenné varázsolni, sőt, egyidejűleg a csatornák levegőjét is megmentette a veszélyes mikrobáktól.

A birminghami sikerek után a lámpák más angol városokban is megjelentek, így Sheffieldben, Winchesterben, Durhamben, majd Londonban is – a hegyes Sheffieldben például máig több működik belőlük, bár ezek a fények a modern csatornázási rendszerek megjelenésével teljességgel feleslegessé váltak.

Fotók: Robin Byles, Lois Lindemann
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.