Kultúra

Egy csónakot elsüllyeszteni nehezebb, mint gondolnád

Mindenesetre a Brutális történelem csapata a műsor mai adásában megpróbálja, hogy ezzel idézzék fel a hős Búvár Kund legendás haditettét.

Lassan immár ezer éve, hogy III. Henrik német-római császár sorozatos és rettegett támadások alatt tartotta  hazánkat. A németek hajókon hoztak utánpótlást magukkal az újabb támadáshoz, és több héten át, a víz felől ostromolták Pozsony várát, ám 1052-ben visszafordulásra kényszerültek, mert a flotta váratlanul elsüllyedt. Az 1052-es próbálkozását I. András királyunk egyik kiváló katonája, Búvár Kund  vágta el.

300x250

Részletek »

Búvár Kund eredeti neve Zotmund volt, aki a legenda szerint remekül úszott a víz alatt. 1052-ben III. Henrik hadereje már nyolc hete ostromolta Pozsony várát, amikor a Zotmundot az egyik csendes éjjelen III. Henrik hajóihoz küldték. Zotmund, azaz Búvár Kund a vízben, a hajók alatt úszva egytől egyik megfúrta mindegyiknek az alját, a bárkák pedig reggelre elsüllyedtek, és a németek, erejüket vesztve visszavonultak.

 

De mégis hogyan volt képes Kund éjszaka, a folyó hideg és sodró vizében, vaksötétben, mai fúróeszközök híján, ráadásul teljesen egyedül elsüllyeszteni a császár flottáját?

Utánajárt a mondának a Spektrum új műsora. Búvár Kund bőrébe bújt a Brutális történelem csapata, hogy bizonyítsák, a dicső hőstett valóban megtörtént. Kathy Zsolt, a műsor belevaló történelemtanára elmondta, hogy embert próbáló, a legkomolyabb fizikai munka lehetett  éjszaka, sebes sodrású Dunában, víz alatt megfúrni egy hajóflottát.

A Brutális történelem csapata szelídebb körülmények között, egy tó vizében állva, szállítóhajók helyett első nekifutásra egy csónakot fúr meg a műsor legújabb adásában egy korhű, fúróra emlékeztető megcsavart vascsővel.

A Spektrum vadonatúj műsorában újrajátssza a félelmetes török sereg ostromait, Búvár Kund haditettét, és még temérdek izgalmas történelmi mítoszt bizonyít (vagy cáfol).

A Brutális történelem decemberben minden szombaton 17:00-tól látható a Spektrumon.

Forrás és fotó: Spektrum Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik