Kultúra

Oké, hogy véget ér a VV8, de mit kezdjek magammal a hétvégén?

Várod már a valóságshow fináléját, de még nem tudod, mit csinálj a következő napokban? Segítünk! Hétvégi programajánló.

TV: Amerika Kapitány – A tél katonája

Bosszúállók ide, A galaxis őrzői oda, a mai napig A tél katonája a legjobb Marvel-mozi, amelyet még a folytatás, a Polgárháború sem tudott felülmúlni. Amerika Kapitány második filmjében kapunk némi megfigyelési parával átitatott összeesküvéses sztorit, briliánsan koreografált akciójeleneket, továbbá Steve Rogers (Chris Evans) is kidolgozottabb figurává válik, helyét keresi a társadalomban, és megkérdőjelezi önnön nagyszerűségét. A mellé aggatott társak is aktívak, nem csak mutatóba szánt mellékszereplők, Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) kettős ügynök múltja pedig még árnyaltabbá válik, miközben kiválóan működik a kémia közte és a főhős között. Kritikánkat a filmről itt olvashatod.

Időpont: december 11. vasárnap 18:50 – RTL Klub

Mozi: A démon arca

Ebben a borzongatónak és sokkolónak ígérkező horrorban a Golden Globe-jelölt Aaron Eckhart egy Dr. Seth Ember nevű különleges médiumfélét alakít, aki az ördögűzéssel foglalkozó papokkal ellentétben nem macerás rituálékkal, hanem a páciensek elméjébe költözve igyekszik megszabadítani őket a genya démonoktól. Az egyébként mozgássérült, de a szinkronos előzetes alapján nagyon is sok mindenre képes Embernek aztán feladja a leckét egy kissrácba költöző bestia, amely a vele szemben csődöt mondott korábbi ördögűzők után hősünk számára is komoly kihívásnak bizonyul.

Családi: Varázslatos téli gyermekvilág a Várkert Bazárban

Idén minden adventi vasárnap varázslatos téli gyermekvilág elevenedik meg a Várkert Bazár Rendezvénytermében. A legkisebbeket Környei Alice interaktív gyermekjátszója várja. A nagyobbak számára ügyességi játékokkal, kézműves műhellyel, interaktív gyermek-előadásokkal, koncertekkel, tánccal és bábjátékkal készülnek. Az önfeledt, játékos vasárnapokat ünnepi gyertyagyújtással zárják. A programok ingyenesek.

Időpont: december 11. vasárnap 11:00 – 19:00 – További infó a Várkert Bazár Facebookján.

varazslatos-teli-gyermekvilag-a-varkert-bazarban

Koncert: A Polifonici del Marchesato kórus az Aranytíz Kultúrházban

Magyarországon először lép fel a világhírű kórus, amely 1986-ban alakult meg az Alpok legmagasabb csúcsai alatt fekvő olasz Saluzzo (Cuneo) városkában. Azóta több, mint 350 koncertet adtak Olaszország-szerte, továbbá Spanyolországban és Franciaországban, győztesei számos olasz televíziós kórusversenynek. Repertoárjukban megtalálhatók a reneszánsz madrigálok, a barokk és romantikus művek, a különböző népzenéi, film- és musical zenei betétek, a könnyűzenei kórus-feldolgozások, valamint a spirituálék és a gospel-darabok is. A Polifonici del Marchesato első hazai koncertje ingyenes lesz.

Időpont: december 10. szombat 18:00 – További információ az Aranytíz honlapján.

Oké, hogy véget ér a VV8, de mit kezdjek magammal a hétvégén? 2

Könyv: Nadia Hashimi – Kövek és gyöngyök

300x250

Részletek »

Az Animus kiadó Sorskönyvek című sorozatának első kötetében két afgán nő sorsának alakulását követhetjük nyomon ebben a felkavaró regényben, mely közel hozza egy távoli kultúra hétköznapjait. Rahíma alig serdül még, amikor egy deresedő szakállú, nagy hatalmú hadúrhoz kényszeríti kokainfüggő apja, negyedik feleségnek. Pedig a lány éppen csak felhagyott a fiúszereppel, amelyet lánytestvérei között kellett vállalnia egy ősi afgán szokás szerint. Sokáig egyetlen vigasza a családi legendárium egyik nőalakja, Sekíba, aki száz évvel ezelőtt ugyancsak férfiszerepbe kényszerült élete egy szakaszán: a sah háremét kellett őriznie. Sekíbának is el kellett szenvednie a szeretetnélküliséget és a rabszolgasorsot a nagycsaládban, ahová árván került, azonban a férfiak és az idősebb nőrokonok uralma alatt is ki mert állni jogaiért. Ez ad erőt a mában élő Rahímának, akinek egy ponton az élete is veszélybe kerül.

Animus kiadó
Animus kiadó

Gasztro: Forralt bor és Hamburger Feszt a Rádayban

Az ünnepek közeledtével a Ráday utca ismét megtelik zenével és kultúrával. Az utca ünnepén különleges séta útvonal várja az érdeklődőket, akik gitár ünnepen, terített asztalok látványa mentén és divatbemutatókon vághatnak át, közben jó meleg hamburgert falatozva és finom forralt bort kortyolgatva. A programok ingyenesek.

Időpont: december 10. szombat 13:00 – 23:00 – További infó az esemény Facebook-oldalán.

forralt-bor-es-hamburger-feszt

Szabadtér: Fürdőruhás Mikulás Kocogás

Immár 13. alkalommal rendezik meg Budapest utcáin a lenge öltözékű kocogást, amely ugyan elsőre kétségtelenül tréfásnak tűnik, mégis fontos céllal indult útnak annak idején. A 3,5 kilométeres távon a futók jótékony cél érdekében dacolnak a faggyal, ugyanis mindezzel a rászoruló gyerekeket segítő Team Heart Alapítványt támogatják. A hűvös időben való testmozgás után idén a Széchenyi Gyógyfürdő helyett a Holmes Place Fitness spajában várja a résztvevőket a jakuzzis felmelegedés és az éneklős afterparty.

Időpont: december 11. vasárnap 13:00 a Deák térnél – Emitt a futás Facebook-eseménye.

furdoruhas-mikulas-futas

Színház: Rövid a póráz

Georges Feydeau klasszikus bohózata a Thália Színházban. A Párizsban játszódó előadásban Lucette (Schell Judit), a popkirálynő délelőtt videoklipet forgat, este fellép egy celebesküvőn, Fernand (Pindroch Csaba), az élete párja folyton ott téblábol körülötte. Délelőtt, a forgatáson nagy vallomásra készül, míg a kavarodásban el nem illan az utolsó pillanat. Este pedig, az esküvőn ő veszi el a médiacézár lányát. Rettenetes botrány lesz, ha a többi botrány között eljutunk odáig. Szerencsére Chenneviette (Szabó Győző), a rajongó maffiafőnök is eljött, hogy állig fegyverben rendet csináljon.

Időpont: december 11. vasárnap 15:00 és 19:00 – További információ és jegyvásárlás itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik