Kultúra

Mel Gibson tarolt az ausztrál filmakadémia díjátadóján

A színész-rendező és A fegyvertelen katona című háborús drámája kapta a legtöbb díjat a gálán.

Kiosztották az Ausztrál Film- és Televíziós Akadémia (AACTA) idei díjait, melyek gáláján az este nagy győztesévé Mel Gibson vált, aki A fegyvertelen katonáért megkapta a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó elismerést is.

Ráadásul a háborús dráma színészei is taroltak, ugyanis a főszereplőt játszó Andrew Garfield a legjobb színész díját vehette át, Hugo Weaving pedig a legjobb férfi mellékszereplő trófeáját kapta a Gibson-filmben nyújtott játékáért.

300x250

Részletek »

A legjobb színésznő és a legjobb női mellékszereplő díját az Apa és lánya (The Daughter) című filmdráma sztárjainak, Odessa Youngnak és Miranda Ottónak ítélte oda az AACTA. A 18 éves Young elmondta, hogy először vett részt díjátadó ceremónián.

Az ABC News beszámolója szerint az ausztrál filmakadémia által először díjazott Mel Gibson meghatottan mondott köszönetet Ausztráliának, ahol a független filmje készült. A háborús dráma főhőse Desmond Doss (Garfield), aki vallásos meggyőződése miatt megtagadta a fegyverviselést, de szanitécként sok katona életét mentette meg a fronton.

A 13 kategóriában jelölt Gibson-film két forgatókönyvírója, Andrew Knight és Robert Schenkkan szintén megkapta az AACTA díját a Sydneyben rendezett ceremónián, így végül összesen öt trófeát zsebelt be az estén a produkció.

Paul Hogan az egyik legnagyobb elismerést, a Longford Lyell-díjat vehette át a filmakadémiától életműve megkoronázásaként. A Krokodil Dundee-filmek sztárja, akinek díját már korábban bejelentették, az ausztrál médiában elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy az Oscar-díjas Geoffrey Rush méltatta a ceremónián. Az életműdíjat tavaly Cate Blanchett, előtte Rush, Jack Thompson és a filmrendező Peter Weir is megkapta.

Az estét Jessica Mauboy fellépése nyitotta meg, és színpadra lépett a Culture Club nevű brit együttes is. A legnagyobb sikert azonban az énekes-dalszerző Dami Im aratta, aki ezúttal egy vízfüggöny mögé állított zongorán játszotta a Ragyogás című, több mint húsz éve készült film Rimszkij-Korszakov-darabját, duettben a film főhősével, Geoffrey Rush-sal, aki közben a filmvásznon zongorázott. Az előadás után Rush személyesen gratulált Dami Imnek, és viccesen megjegyezte, hogy “zongoristaként sárga az irigységtől”.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik