Kultúra

Az Érkezés és a Kaliforniai álom is bekerült az év legjobb filmjei közé

Legalábbis az Amerikai Filmintézet szerint, amely idén is közzétette a legkiválóbb alkotásokat tömörítő listáját.

Az Amerikai Filmintézet (AFI) közleménye alapján a 2016-os esztendő legjobb alkotásai közé került a Denis Villeneuve rendezte Érkezés és Damien Chazelle ünnepelt musicalje, a Kaliforniai álom mellett a Zootropolis – Állati nagy balhé című animációs mozi, a Clint Eastwood rendezésében és Tom Hanks főszereplésével készült Sully – Csoda a Hudson folyón, valamint Mel Gibson sokat méltatott háborús drámája, A fegyvertelen katona.

A rangos listára felkerült még a Manchester by the Sea című családi dráma, a Hell or High Water című western és Barry Jenkins írta és dirigálta Moonlight is, amely tarolt a Gotham független filmdíjak átadóján: a legjobb rendezőnek és Naomie Harris kivételes alakítása révén a legjobb női mellékszereplőnek járó díját is bezsebelte.

Az év vége felé bemutatott alkotások közül a Martin Scorsese rendezte és a Liam Neeson – Andrew Garfield – Adam Driver szereplőgárdával forgatott Némaság című történelmi filmje és Denzel Washington Fences című családi drámája is helyet kapott a listán.

300x250

Részletek »

Az AFI az is bejelentette, hogy az idei különdíjukat az O.J.: Made in America című dokumentumfilm kapja.

Az 1967-ben alapított filmintézet minden évben kiadja a listát, de nem állít fel rangsort a produkciók között. A legjobbnak tartott alkotásokat kritikusok, filmtörténészek, televíziós és filmszínészek, valamint az intézet vezetőinek véleménye alapján válogatják ki, az eredmény rendszerint jól jelzi az Oscar-szezon várható díjazottjait.

Az AFI a televíziós alkotások tízes listáját is elkészítette, felkerült rá többek között a Trónok harca, Az alelnök és az Aznap éjjel is. A díjakat 2017. január 6-án adják át.

Forrás: MTI, nyitókép: Golden Globes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik