Kultúra

100 éves az utolsó nagy színészlegenda, Kirk Douglas

Kirk Douglas nemcsak megélte, de közel is volt a 20. század sorsfordító eseményeinél, legyen szó az első és a második világháborúról, a nagy gazdasági világválságról, a hidegháború éveiről vagy a szeptember 11-i terrortámadásról. 100 év, amit ráadásul az egyik legmenőbb amerikai színészként töltött.

Az állán található mély vágatáról hamar megjegyezhető, megnyerő fizimiskájú Kirk Douglas ma 100 éve, 1916. december 9-én született fehérorosz bevándorlók gyermekeként a New York állambeli Amszterdamban, Iszur Danyielovics Gyemszkij néven.

douglas1

Mielőtt a színészi pályát választotta, közel 40 munkát próbált ki, majd végül bevonult katonának, akkor változtatta nevét Kirk Douglas-re. Miután egy sérülés miatt le kellett szerelnie, első filmszerepét egy Eugene O’Neill darab filmes adaptációjában a Martha Ivers furcsa szerelmében alakította, Rosalind Russell oldalán, 1946-ban.

douglas2

1950-ben kapta első Oscar-jelölését A bajnokban nyújtott alakításáért, amelyben egy ökölvívót játszott. Ugyanebben az évben játszott a Fiatalember trombitával című filmben is, a szerep kedvéért pedig megtanult trombitán játszani.

douglas-3

Máig az 1960-as Spartacus címszereplőjével azonosítják, ez a leghíresebb szerepe.

douglas-5

Douglas egész életét végigkísérte a baráti versengés kortársával, Burt Lancasterrel. Az urak dolgoztak együtt is, egyebek mellett olyan filmeket forgattak közösen, mint a Hét májusi nap és a Kemény fickók.

douglas-6

300x250

Részletek »

A színész amellett, hogy kétszer házasodott, és általában is kellőképpen teljes életet élt, még arra is volt ideje, hogy szárba szökkentsen egy igazi hollywoodi dinasztiát: négy fia közül Joel producer és gyártásvezető, egyebek mellett a Száll a kakukk fészkére című klasszikusban is dolgozott, amelyért testvére, Michael Oscart is kapott. Kirk Douglas két fiatalabb fia, Peter és Eric is a szórakoztatóiparban helyezkedett el: a 2004-ben elhunyt Eric szintén filmszínész volt, Peter producerként Emmyt is nyert. Az alábbi képen Michaellel és Joellel látható.

douglas-7

Legidősebb fiát, Michaelt pedig pláne nem kell bemutatni. Michael Douglas kilépve apja árnyékából saját jogán is sikeres színész és producer lett, két Oscart nyert (Száll a kakukk fészkére, Tőzsdecápák), három Golden Globe-ja van.

douglas-8

2003-ban a Douglas-klán három generációja jött össze egy közös munkára, hogy elkészítsék a Túl nagy család című mozit, melyben Kirk, Michael, és annak fia, Cameron együtt szerepelt.

douglas-9

Az említett Cameron Michael Douglasnek még az első, bizonyos Diandra M. Lukerrel kötött házasságából született. A pár 2000-ben vált el, hogy Michael összeházasodjon Catherine Zeta-Jonesszal, ilyen formán Kirk Douglas immáron menye személyében újabb hollywoodi hírességet köszönthetett a családban.

douglas-10

Egy 1991-ben történt halálközeli élmény hatására Kirk Douglas megtért, és gyakorolni kezdte a zsidó vallást, amiben egyébként felnevelkedett. 2000-ben a Siratófalhoz is elment imádkozni.

kirk_douglas_siratofal

1996-ban Douglas súlyos agyvérzésen esett át, ami beszédkészségét is meggyengítette. Később könyvet is írt az esetről.

douglas11

Fotók: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik