Kultúra

A világ legszokatlanabb hangszerei leginkább a gyermekrajzokra emlékeztetnek

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 12. 01. 15:29

Kilenc példa arra, hogy igenis van élet a csellón, a zongorán, a klarinéton és a hegedűn túl.

A tizenhetedik század folyamán megszületett orosz balalajka különböző méretekben érhető el – ezek közül a legnagyobb a kontrabasszus, aminek a biztonság kedvéért lába is van, kéz helyett pedig bőrpengetővel szólaltatják meg.

A Lev Szergejevics Termen (Léon Theremin) által 1928-ban épített theremin, az első elektromos hangszerek egyike, melynél egyáltalán nincs szükség fizikai kontaktusra. Mára számtalan formában és méretben gyártják, de egyértelmű kedvenceink a matrjoska babákba rejtett darabok.

A Pat Metheny számára Linda Manzer által 1984-re megépített, negyvenkét húros Pikasso gitár

Az egész zenekart helyettesíteni képes, némafilmek kíséretére használt Fotoplayer, amiből két évtized alatt 8-10 ezer darab készült, a hangosfilm mégis pillanatok alatt száműzte a filmszínházakból. Mára mindössze egy tucat működő példánya maradt fenn.

Az Emerson L. Richards amerikai szenátor által megálmodott, és a Midmer-Losh Organ Company által megvalósított szuperorgona, mely ma az Atlantic CIty-ben lévő The Boardwalk Hall Auditorium dísze. A hangszer hét billentyűzettel és több száz rejtélyes gombbal és pedálok rengetegével rendelkezik, szóval ember a talpán, aki képes kiaknázni a hangszerben rejlő összes lehetőséget!

A kétszáz méterről, széllel szemben, vagy hóviharban is egyértelműen japán agymenésnek tűnő, Majva Denki által megálmodott otamaton, ami valószínűleg egy óriási hangjegy és egy férfi ivarsejt találkozásából született

A Benjamin Franklin által 1762-ben feltalált üvegharmonika, ami  ugyanazon az elven működik, mintha nedves ujjakkal dörzsölnénk egy üvegpohár száját, annyi különbséggel, hogy ezt hallgatva egyáltalán nem érezzük magunkat kellemetlenül.

A világ legnagyobb hangszere a három és fél hektáros Luray-barlang, hiszen ez rejti az óriási orgonasípokként viselkedő cseppköveket. Az 1956-ban a Pentagon egyik tudósa, Leland W. Sprinkle által megálmodott hangszert ma is gyakran megszólaltatják.

A Francesco Romei által fából és műanyagból épített hiperbasszus fuvola, aminek a legmélyebb hangjait az emberi fül már képtelen meghallani, csöve pedig nyolc méteres.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.