Kultúra

Ezeket a szovjet plakátokat nézve minket is megcsap a kommunizmus vodkaszagú lehelete

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 11. 24. 14:13

Oroszország évszázadok óta küzd már a népesség alkoholproblémájával – szabályokkal, korlátozásokkal, és persze propagandaplakátokkal is. Most az utóbbiak közül mutatunk be néhányat.

Az átlátszó ital őshazájában az alkoholfogyasztás a Lenin- és Sztálin-érában egyaránt gondokat okozott, így az állam minden, keze ügyébe kerülő eszközzel – többek közt például propagandaplakátokkal – próbálta felvenni a harcot a család túlélését, vagy saját egészségüket veszélyeztető emberekkel szemben. Nem állítjjuk, hogy a plakátok nagy mértékben segítették volna az alkoholizmus visszaszorulását, sőt, az országban máig szociálisan elfogadott a kedélyes italozgatás, ami nagyon könnyen irtózatos lerészegedésbe csap át – gondoljunk csak az Interneten milliószámra megtalálható, részeg oroszokról készült fotókra.

A WHO legfrissebb, 2010-es adatokat tartalmazó jelentése szerint Oroszországban 15,1 liter az egy főre jutó alkoholfogyasztás (ezzel világviszonylatban éppen lecsúsztak a dobogóról, köszönhetően a fehérorosz, moldovai és litván alkoholistáknak), de ennél a magyar adat – 13,3 liter/fő – sem lényegesen alacsonyabb, így a világranglista nyolcadik helyével nálunk sincs igazán ok a büszkeségre.

Na de mit tettek mindennek visszaszorításáért a Szovjetunió idején? Lássuk a legérdekesebb és legbizarrabb plakátokat, melyekhez hasonlóak persze már a cári Oroszország utolsó évtizedeiben is léteztek, így például ez a századfordulós darab:

De a szocializmus plakátjai ennél sokkal markánsabban mutatták be a különbséget a józan és a részeges élet közt, így bemutatták például, hogy a cigaretta és az alkohol évekkel előrébb hozza a végzetet:

“Apa, ne igyál!” (1929)

“Állj! Ez az utolsó figyelmeztetés!” (1929)

Emlékezz! Ha iszol, a család éhes marad (1930)

“Micsoda szégyen! Berúgott, letagadta, derékba tört egy fát, most pedig szégyell az emberek arcába nézni” (1958)

“És még ők mondják, hogy disznók vagyunk!” (1958)

Ki a részegekkel a munkahelyekről! (1966)

Gazdag belső tartalom

Fotók: Photocronograph
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.