Kultúra

Tíz titok a Harry Potter univerzumból

Most már nyolc film gondoskodik arról, hogy fejvakarva versenyt rajongjunk a kedvenc titkainkét, hiszen a 21 óra 52 percnyi összhosszúság (nem számolva Az Elátkozott gyermek című könyv színpadi adaptációját, amelyről itt olvashatsz bővebben) számtalan érdekességet tartogat a sorozat saját világán kívül is. Ezekből válogattunk.

Harry Potter és Voldemort rokonok?

Ősellenségeskedés ide vagy oda, Harry és Voldemort távoli közös ősökkel rendelkeznek – ami amúgy meg is magyaráz néhány közös tulajdonságot. A középkorig nyúlik vissza az egyezés, méghozzá a Peverell fivérekig, akik a legenda szerint magától a Haláltól kaptak három varázstárgyat – a Pálcák Urát, a Feltámadás Kövét és a Láthatatlanság Köpenyét – amelyeket egyesítve a halál urává, azaz legyőzőjévé válhat az ember.

Időutazók a sorozatban?

A rajongók nagyon szeretnek fan-teóriákat gyártani az egyes szereplők hátteréről. Így történhetett az, hogy egyesek úgy vélték, hogy Malfoy farkasember, Piton vámpír, Ron pedig az időutazó Dumbledore. Rowling sajnos/szerencsére mindegyiket tagadta, pedig erős fordulat lett volna, ha kiderül, hogy a varázsvilág egyik legnagyobb varázslója fél a pókoktól!

ar

Hogy tanulnak meg olvasni a varázslók?

A Roxfortba és egyéb varázsiskolába bekerülő varázslók iskolába kerülésük előtt tulajdonképpen mind magántanulók. A muglikból lett varázslók pedig pont addigra végzik el az alapokat civil életükben, amíg meg nem érkezik a bagoly, amely az iskolába hívja őket.

És hol tanul az a sok varázslótanonc?

Ha már iskola, felvetődik a kérdés, hogy hol tanul az a sok-sok varázsló. A könyvekben mindössze két további iskola jelenik meg, méghozzá a negyedik részben: a Durmstrang és a Beauxbatons. Ezek mellett viszont további nyolc intézmény gondoskodik utánpótlásról szerte a világon, például az Ilvermorny, amely említés szintjén előkerül a Legendás állatok és megfigyelésükben is.

landscape-1433777123-hogwarts-school-of-witchcraft-and-wizardry-harry-potter-movie-hd-wallpaper-1920x1080-4707

A kviddics diverzitása menő

Ginny Weasley – Potter későbbi felesége – a könyvek után menő kviddicsjátékosként tevékenykedik. Ezt maga Rowling osztotta meg rajongóival a Pottermore rajongói-oldalon.

Dumledore és Harry Potter hasonló vágyai

Egy interjúben mesélte el Rowling, hogy amikor Dumbledore Edevis tükrébe néz és azt mondja Harrynek, hogy egy pár meleg zoknit lát magán, valójában hazudik és rég halott szerettei között látja magát. Ahogy Harry is.

mirror_of_erised

Hisztis Myrtle-nek van rendes neve

Rowling a Twitteren árulta el, hogy a Hisztis Myrtle néven ismert karater teljes neve Myrtle Elizabeth Warren és egyébként semmi köze az amerikai szenátorhoz, Elizabeth Warrenhez. Csak egy szép, klasszikus brit középső név.

A Mardekár már nem gáz többé

Azzal, hogy Voldemort meghalt, minden rontás lekerült a Mardekár házról, így már nem vonzza be a gonoszkodásra hajlamos kisgyerkőcöket. Ennek fényében tehát nincs is mitől félnie Harry Potter kisfiának.

harry-potter-with-his-son

Emlékeztek Bolyhoskára?

Az első részben, vagyis a Harry Potter és a bölcsek kövében felbukkanó háromfejű ebet, Bolyhoskát Dumbledore hazaszállíttatta Görögországba, ahogy tette azt már Hagrid több veszélyes állatkájával.

hp5

Az Elátkozott gyermekben csörgedez némi magyar vér

Igaz, hogy nem konkrétan a címszereplőben, hanem a kötetben, a Harry Potter és az elátkozott gyermekben (amely itt megvásárolható kedvezményesen). Megemlítik benne ugyanis, hogy a magyarországi trollok graphornok hátán közlekednek. Egyértelmű siker ez kis hazánknak, hogy a negyedik kötetben, a Harry Potter és a Tűz Serlegében felbukkanó magyar mennydörgő sárkányt már ne is említsük!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik