Kultúra

Így született a világ egyik legnépszerűbb dala, a Smoke on the Water

Az eredetileg csak tölteléknek szánt dal végül egy szempillantás alatt a Deep Purple legismertebbje lett.  

A Great Big Story sorozat legújabb epizódjában a hard rock alapkövének számító Deep Purple basszusgitárosa, Roger Glover mesélte el a Smoke on the Water születésének körülményeit, ami voltaképp a banda hatodik nagylemeze, az 1972-es Machine Head rögzítésének körülményeit meséli el:

A történet szerint a zenekar a Genfi-tónál fekvő, idős hölgyekkel és teaboltokkal teli Montreaux-ba érkeztek, hogy egy ottani koncerthelyszínen rögzítsék a lemezt. Addig azonban nem kezdhették meg a munkát, míg az épp aznap – 1971. december 4-én – fellépő Frank Zappa és a The Mothers of Inventions nem nyomja végig a bulit, és pakolja el a cuccait.

Mivel nem volt semmi dolguk, úgy gondolták, ők is benéznek a koncertre, ahol aztán rendkívüli dolog történt: a tömegből valaki egy jelzőrakétát lőtt a mennyezet felé. A hirtelen kialakult tűzben szerencsére senki sem sérült meg, de – a basszusgitáros szerint – öt percen belül lángok csaptak fel az egész épületben, majd azok egész éjjel megállíthatatlanul tomboltak.

Reggelre csak egy jókora kupac hamu maradt, a zenekarnak pedig új stúdió után kellett néznie. Ez azonban csak a kisebbik gond volt, hiszen rájöttek, hogy egy dallal kevesebbjük van, mint kellene. Szerencsére valakinek beugrott a legegyszerűbb megoldás:

mi lenne, ha írnánk egy dalt arról, hogy mi történt velünk itt, Montreaux-ban?

A cím azonnal készen is állt, hiszen Glover a tűz után egy-két nappal úgy ébredt, hogy négy szó lebegett előtte:

Füst a víz fölött (Smoke on the Water)

A tölteléknótának szánt dal végül tizenöt perc alatt született meg, a többi pedig immár történelem: a dal pillanatok alatt klasszikussá érett, a gitárdallam pedig a világ legismertebbje lett, és azóta is tizenéves fiúk milliói menőznek azzal, hogy képesek eljátszani a faék egyszerűségű riffet:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik