Kultúra

Alföldinek ez már a 49.

Alfoldi-Robert-a-Magnas-Miska-rendezoje(960x640)(4).jpg (alföldi róbert, mágnás miska, szegedi szabadtéri játékok 2012, )
Alfoldi-Robert-a-Magnas-Miska-rendezoje(960x640)(4).jpg (alföldi róbert, mágnás miska, szegedi szabadtéri játékok 2012, )
November 22-én ünnepli születésnapját a Jászai Mari-díjas színész, rendező.

A Nemzeti Színház volt igazgatója legutóbb A képzelt beteget vitte színre a Budapest Bábszínházban. Alföldi Róbert Facebook-oldalán így ajánlotta Molière komédiáját.

Azt érzi az ember, bármit meg lehet csinálni. Itt nincs „nem”, hiszen a tér, az idő, az arány, az anyag mind-mind szabadon kezelhető, ráadásul a bábnak van egy nagyon szép, magától értetődő sűrítése és teatralitása, aminek az arányát nagyon nehéz eltalálni az élő színházban. Mindez számomra a szabadságot, a végtelen lehetőséget jelenti.

Munkájáról a Viasat3 műsorában azt mondta, mindig arra vágyott, hogy felnőttként színházban dolgozhasson. Ezt kemény munkájának és szerencséjének köszönhetően elérte, jókor volt, jó helyen, és nem félt váltani.

Amikor kiléptem a Vígszínházból, szinte senki nem értette, miért megyek el onnan, ahol jó helyem van, ahol először rendezhettem életemben, de akkor azt éreztem, hogy beleőrülök, ha még évekig ez így megy tovább. Azóta sem bántam meg a döntést, jónak bizonyult, rengeteg munkám van.

Alföldi Róbert a Vígszínházban nagyon fiatalon nagyon nagy szerepeket kapott, de 16 éve úgy döntött, szabadúszó lesz. Színészi, rendezői, tévés karrierjét folytatta. Rendezőként már minden műfajban kipróbálta magát. Most a műsorban nem titkolta, utálta a gyerekkorát. Édesapja házasságán kívül született, így már 28 éves is elmúlt, amikor életében először találkozott apjával, Alföldi Alberttel. Szerinte arra nincs mentség, ha valaki ennyi ideig nem keresi a fiát, de nem akart bosszút állni, kíváncsi volt az apjára.

Ma már tudom, hogy kevesebb lenne az életem, ha nem találkozunk. Ahogyan a húgom nélkül is. Édesanyám részéről két testvérem van, apám oldalán pedig három. Onnan, az egyik húgom, Aliz eljött hozzám a Pesti Színházba, és üzenetet hagyott a portán: a húgod vagyok, ha szeretnél megismerni, akkor az egyik közeli kávézóban vagyok. Hihetetlen élmény volt, végre megértettem, hogy bármit is tettek a szüleim, a szüleink, attól mi testvérek vagyunk, és összetartozunk.

 

Alföldi Róbert először az X-Faktor mentoraként mesélt arról, milyen meghatározó élmény volt számára, amikor először találkozott az édesapjával. Két éve Alföldi Albert a Best magazinnak azt mondta, ötven éve vannak együtt feleségével, de mindig kikapós fajta volt.

Nem titok, hogy Robi házasságon kívül született. Persze mindig is tudtunk a létezéséről, végül Aliz lányom döntött úgy, hogy felkeresi. Hagyott neki egy üzenetet a színházban, aminek Robi elképesztően örült. Ennek köszönhetően jött össze később a család. (…) Az első beszélgetésünknek az volt a lényege, hogy mindenkinek megvolt a maga oka arra, hogy ez a dolog így alakult. Éppen ezért egy megveszekedett szót sem szóltunk – sem akkor, sem azóta – a történet előzményeiről. Boldog vagyok, hogy Robi megszületett, ennek így kellett lennie. Nem is történhetett volna másképp. Természetesen apának hív, de nem is tudnánk letagadni egymást. Ugyanolyan a hangunk, a gesztusaink, a munkabírásunk, az akaratosságunk.

Apjához hasonlóan, Alföldi Róbertet is érdekli a közélet, az aktuálpolitika. Naponta történnek ugyanis olyan dolgok, amiket két-három éve elképzelni sem tudtunk volna. A minap azt mondta, nem akar hőbörgő szerepben működni, és nem gyávaságból hallgat el, hanem azért, mert elfárad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik