Kultúra

Stohl Buci szenved, de nagyokat szexel a Válótársakban

Az RTL Klub sorozatának második évada bekeményít, a Trónok harca pedig szégyenkezve mehet a sunyiba.

A magyar sorozatipar talán a hazai filmgyártásnál is nehezebb helyzetben van, hiszen amíg utóbbi esetében legalább beszélhetünk külföldi díjakról, elismerésekről, valamint pozitív nézői visszajelzésekről is (csak a teljesség igénye nélkül elég, ha az elmúlt két évben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a Liza, a rókatündér a Saul fia, az Ernelláék Farkaséknál vagy a Tiszta szívvel sikereire gondolunk), addig sorozatfronton nem állunk annyira fényesen.

A két nagy kertévé telenovelláin kívül (Barátok közt, Jóban rosszban) alig akad próbálkozás, csak az MTV-n (Hacktion, Munkaügyek, Fapad, Egynyári kaland) és a HBO-n, holott már a tengerentúlon is rájöttek, érdemes ezt a formátumot erőltetni, pénzt, szakértelmet és neves színészeket belepumpálni. A magyar HBO ezt felismerve nyugati tapasztalatai okán emiatt elől is jár, a Terápiával és a Társas játékkal korábban-, most pedig az Aranyélet második évadával bizonyítják, igenis lehet ezt jól csinálni nálunk is.

Valószínűleg a HBO pozitív példái is indukálták a döntés meghozatalában a magyar RTL-t, hogy vágjanak bele a fikciós sorozatgyártásába. A külföldi licenc alapján készülő széria tavaly ilyenkor el is indult tíz epizóddal, remek közönségaránnyal, így nem véletlen, hogy be is rendelték a második évadot, amely tegnap este, csütörtökön rajtolt a Barátok közt után.

valotarsak

A bevált recepten nem változtattak a készítők, vették a holland Divorce című sorozat sztoriját és folytatták a magyar szájízre való átültetést. Szándékosan nem rögvalóságot írok, mert nincsenek olyan kiszólások, mint az Aranyéletben, és valljuk be, nem is annyira reális, hogy három férfi, aki otthagyta a nőjét, a Rózsadombra költözik, de ez a sorozattól nem is elvárható, hiszen

a műfaja dramedy.

Ráadásul ebben az évadban ez még testesebben érezhető majd.

Az előző szezon alapvetései folytatódnak: Joci (Lengyel Tamás) elhagyja az infantilisen viselkedő Szonját (Földes Eszter), aki gyereket szeretne vállalni, és ez az agyára megy, Dávid (Scherer Péter) 15 év házasság után elköltözik Tamarától (Balsai Móni), illetve Bálintot (Stohl András) kiteszi Zsófi (Gubás Gabi), mert nagyjából ötpercenként produkál merevedést egy random nő láttán.

Bár nem Stohl Buci a főszereplő (hiszen rajta kívül még van öt másik), leginkább rá, és az ő tetű viselkedésmódjára emlékezhetünk az előző évadból, ami röviden így foglalható össze:

Az élete két kufirc között maga a nihil, ezért minél inkább rövidíteni kívánja a kettő között eltelt időt.Ez az attitűdje mondjuk csak verbalizáltan jelenik meg a második évad nyitóepizódjában, de a jövő heti részben bizony lesz egy olyan jelenet, amit a már leadben megénekelt Trónok harca alkotói is vígan lekopizhatnának.

Annyiban már mindenképpen jobb a második évad, hogy visszább vett a sterilségből, jóval életszagúbb, Stohl Buci sem olyan jólfésült, mint eddig. Az agglegény-lakás ugyan még mindig IKEA-katalógus, de legalább a háttérben elhelyezett mikrósütő brutálisan mocskos.

A szereplők is kezdenek feloldódni szerepükben, Balsai Móni látványosan nem találta magát az elkényeztetett budai háztartásbeli karakterében, most viszont hihetetlen jó párost alakít Scherer Péterrel, öröm nézni a közös jeleneteiket. Utóbbi már az előző szezonban is brillírozott, egy-egy nézésével zseniális dolgokat csinált és most végre partnere is van. Stohl Buci professzionalizmusával eddig sem volt baj, de most az ő karaktere is árnyaltabbá válik, sőt egészen gané dolgok derülnek ki róla, és igazi vetélytársa lel sorozatbeli testvére Nagy Ervin személyében.

valotarsak2 A sorozat magán viseli még az előző évad gyerekbetegségeit, vagyis a sodrása itt-ott kicsit lassú, de látszik, az alkotók is érezték, nem áll jól neki a Barátok köztös terebélyesség és feszesebbre is lehet vágni a jeleneteket. Tavaly felróttam azt is, hogy az átlagnéző viszonylag nehezen tud azonosulni a 10 millió forintos autókkal mászkáló menedzser-típusú szereplőkkel, viszont problémáikkal annál jobban. A sorozatban felbukkanó párkapcsolati parák szinte minden magyar családnak ismerősnek tűnnek, így a történetek átélhetők, a szereplők pedig szerethetők.

A Válótársaknak ugyan vannak apró hiányosságai, sutaságai, de ha érkeznek még hasonló sorozatok (mint például 2017-ben A mi kis falunk), akkor mi nézők nem járunk rosszul.

A Válótársak minden csütörtökön, 21.30-kor jelentkezik a RTL Klubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik