Kultúra

Rekordszámú díjat zsebelt be a Tiszta szívvel

Tilla akcióvígjátéka néhány nap alatt három nemzetközi filmfesztiválon is diadalmaskodott.

Nagyot ment a hétvégén a Till Attila rendezésében készült Tiszta szívvel, ugyanis

Magyarország Oscar-nevezettje nem kevesebb, mint 7 díjat hozott el három különböző európai filmfesztiválról.

Tilla filmje nyerte az 57. szaloniki filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Arany Alexandert. Az Amir Naderi iráni filmrendező vezette zsűri a legjobb férfi színész díját is Tilla filmjének ítélte megosztva a három főhőst alakító színészek – Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám – között.

Ugyanezen az estén a franciaországi Arras filmfesztivál is elsöprő magyar sikerrel zárult, ugyanis a Tiszta szívvel hozta el a filmkritikus zsűri díját, a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri “Regards jeunes” díját is. A trófeákat Gothár Márton, a film vágója személyesen vette át a díjátadón.

Az akcióvígjátékot szombaton a cottbusi fesztiválon a nagyvilág filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrije díjazta. A tekintélyes ítészek az indoklásában kiemelték, hogy a Tiszta szívvel „hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte”. Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbus-ban.

Hajdu Szabolcs Karlovy Vary-fődíjas Ernelláék Frakaséknál című alkotásáért a legjobb rendező díját nyerte el a németországi filmfesztiválon, melyet november 8-13. között immár 26. alkalommal rendeztek meg.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik