Kultúra

Füllevágás előtti van Gogh-rajzok kerültek elő

Egy orvos vitte vissza anno a szkeccsfüzetet, majd egy kávézó mélyén porosodott, de megtalálták. A szakértő is elámult a rajzokon.

Szenzációs lelet került elő a múltból, hála egy kanadai szakértőnek: az impresszionista festészet nagyágyújának, Vincent van Gogh-nak a vázlatfüzete. Van Gogh legjelentősebb korszakából származnak a szkeccsek, amikor Dél-Franciaországban élt, ekkoriban vágta le a fülét is.

A Torontói Egyetem professzora, Bogomila Welsh-Ovcharov három éve járt Franciaországban meghívásra. Ezúttal is mint van Gogh-szakértőt hívták, hogy állapítsa meg egy füzetkéről, mennyire eredeti. Belelapozott a füzetbe és elakadt a lélegzete:

Nem, ez hihetetlen!

Aztán tovább böngészve bizony rájött, hogy ez lehetséges, a vázlatfüzetben 65 olyan rajz volt, amiről soha senki sem tudott, ismeretlenek voltak még a szakértők számára is. A szakértő szerint félreismerhetetlenül van Gogh kézjegyét viselik a szkeccsek.

Lassan az is kiderült, hogy Arles-ban, egy kávézóban kapta a könyvecskét van Gogh. A füllevágós eset után kórházba került, orvosa juttatta vissza a kávézónak a füzetet, az meg az eltelt évek során elkallódott. Szerencsére találtak még egy noteszt, amiben a kávézó tulajai vezették ügyes-bajos dolgaikat,

ebben leírják az orvos által odaadott füzet történetét is.

Welsh-Ovcharov nem győzi hangsúlyozni, hogy van Gogh legfontosabb korszakából való a szkeccsfüzet, ekkor volt a legproduktívabb, ekkor alkotta a legikonikusabb műveit. Amúgy épp a napokban publikálták album formátumban is az új rajzokat.

(CBC.ca)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik