Kultúra

Az elektronikus zene nem a drogkultúráról, hanem 5000 éves hagyományokról szól

24.hu
24.hu

2016. 11. 11. 16:31

Jean-Michel Jarre, a nyolcvanas évek egyik legnagyobb elektro-muzsika császára, a mai napig is simán összedob egy teltházas koncertet. Turnéja budapesti állomásán vele beszélgettünk.

Jean-Michel Jarre

Az elektronikus zene egyik legkreatívabb egyénisége. Legismertebb lemezei közé tartozik az Oxygene, az Équinoxe és a Chronologie. Szinte a világ összes nagyvárosában megfordult már. 1979-ben, Párizsban, lépett fel, ekkor az egész város részese lehetett az élménynek a kivetítők által. Moszkva megalapításának 850. évfordulójára szintén koncertet adott, ahol élőben kapcsolták a Mir űrállomást. 1999 szilveszterén kétmillióan követték interneten keresztül, ahogy a Gízai piramisoknál felállított színpadról játszott. 1993-ban az UNESCO jótékonysági nagykövetévé választották.

Mennyire lehet ma újat mutatni egy olyan műfajban, ahol a hangszereket és a hozzá tartozó drogkultúrát már rég feltalálták?

Igazából mi sosem találunk fel semmi újat a zenében, mert 5000 éve ugyanazokat a dolgokat akarjuk kifejezni. Érzelmeket: szerelem, boldogság, fájdalom, szenvedély, gyűlölet, halál. Mindegy, hogy milyen hangszerrel tesszük ezt. Ha jazzt, vagy dubstepet csinálsz, ugyanúgy abban a pillanatban akarod magad vele megmutatni.

Sokféle definícióját olvastam már a zenédnek. Mit mondanál te magad róla?

A legfontosabb mindig az, hogy egy építészeti művet alkossak. Ezt úgy képzelem el, mint egy tájképet, pontosabban, mint egy hangképet. Mindig azt gondoltam, a melódia a legfontosabb része a zenének. Az elektronikus zenéknek semmi köze nincs Amerikához, az amerikai pophoz, jazzhez, rockhoz. Ahonnan az én zeném származik az a klasszikus zene. Szerintem a legjobb DJ-k mind Európából származnak, mivel nekünk tradícióink vannak ezekben a hosszú instrumentális zenékben.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Mit gondolsz az elektronikus zene jövőjéről? Van esetleg olyan tehetség, akire érdemes figyelni?

Természetesen, a fiatal generáció tagjai közül sokakkal dolgoztam már együtt. Úgy gondolhatnád, ma már mindenkinek megvan a technológiája, hogy zenét csináljon, így mindenki ugyanazt nyomja. Van egy kedvencem, az angol Fuck Buttons. Amikor először hallottam, azt gondoltam:

wow, ilyennel még sosem találkoztam.

Az Oxygene első lemeze hozta meg számodra a világsikert, azóta már a harmadik Oxygene album érkezik decemberben. Mi a legnagyobb különbség az első és a második albumhoz képest?

Imádom a folytatásokat, irodalomban, filmekben, mindenben, viszont ez nem igazán létezik a zenében. Az Oxygene egy nagyon érdekes projekt, címek nélkül futnak a zenék, érdekes a hasonló elemeket látni egy másik történetbe ágyazva.

Az első és a második Oxygene számai eléggé polárisak voltak.

A fény és a sötétség keveredett bennük. Nincs ez másképpen a harmadik Oxygene-el sem: kevés elem használatával készült, az egyik oldal egy elég sötét képet fest elénk, míg a másik inkább a dallamosabb hangokat üti meg. Az album hat hét alatt készült el, ami nálam nagyon kevésnek számít, erre az időszakra szinte bezárkóztam a lakásomba, hogy egyhuzamban fejezzem be a munkát, csakúgy, mint az első Oxygene-nél.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Koncertjeiden a látványvilág is mindig ütős, miben fejlődött ez a technológia?

A mostani turnéban az egyik legérdekesebb az a lézeres vizuális technika, amivel háromdimenziós látványt érhetünk el, szemüvegek nélkül. Ez nagyon jól illeszkedik ahhoz, amit én a zenémről gondolok: mindig háromdimenziós térben képzelem el, perspektívákat hozok létre. Ez a zeneépítészet művészete. Végre eljutott a technológia oda, hogy ezt vizuálisan is kifejezhessem.

Ez a hatodik látogatásod Budapesten 1993 óta. Ennyire hálás a magyar közönség?

Igen, nagyon különleges a kapcsolatom Budapesttel és a magyarokkal. Nem udvariasságból mondom, Budapest az egyik kedvenc városom, Lyonra, a szülővárosomra emlékeztet. Ahogy ezt a kettősséget észre lehet venni ott, ez ugyanígy megvan itt is. A másik, ami miatt nagyon szeretek itt lenni, hogy a karrierem elején az Oxygene album megjelenésekor az első elismerő leveleket Magyarországról kaptam. A magyarok nagyon erős természetűek és én imádom ezt az erőt, amit az emberektől kapok.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

 

Szabó Márton
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.