Kultúra

Újabb 27 magyar film támogatásáról döntött a Médiatanács

A szervezet közel 200 millió forintot szavazott meg a produkciók számára.

Egyéni és családi portréfilmek, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek készülhetnek, valamint egy sürgős helyszíni forgatás kezdődhet el

összesen 187,8 millió forintból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti döntései alapján, amellyel a Magyar Média Mecenatúra program két filmes pályázatának aktuális fordulóit zárták le.

Az NMHH közleménye szerint összesen 114,1 millió forintot ítéltek meg tizenkilenc dokumentumfilm alkotóinak az Ember Judit-pályázat idei második fordulójában. A Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton keresztül hét produkció jut összesen 73,2 millió forint támogatáshoz. Az Escher Károly-pályázaton félmillió forint támogatásban részesítette a médiatanács azt a különleges filmötletet, amely a zuglói zsinagóga október végén elégett kincsei emlékének szentelt tórabúcsúztató szertartást hivatott megörökíteni.

A Médiatanács döntésének köszönhetően dokumentumfilm készül Szulejmán szigetvári sírjának felfedezéséről és a Vargyas-szoros területén kéthetes turnusokban működő “Visszavadító Táborban” élményeket szerző városi gyerekekről. Bemutatják a kárpátaljai Aknaszlatina település helyzetét, ahol a helyiek egy elhanyagolt sóbánya miatti sorozatos földbeomlásokkal küzdenek.

Támogatást kapott a Földessy Margit 30 éves múltra visszatekintő drámastúdiójáról, a Színjátékországról szóló film, és folytatódhat a Szomszédaink-sorozat, ezúttal a kárpátaljai magyarok mindennapjairól. Megörökítik még a zeneoktatás segítségével a speciális igényű gyerekek fejlesztését szolgáló Kokas-módszer működését, és további részleteket ismerhetnek meg a nézők az 1956-os forradalomról az akkori olasz nagykövet szemszögéből.

A Kollányi Ágoston-pályázaton keresztül hét produkció jutott támogatáshoz: nyolcrészes sorozat indul a magyar nemzeti parkok természetvédelmi őreinek munkájáról, bensőséges kapcsolatukról a természettel. Mindemellett film készül a magyar hegedűtörténelemről és feldolgozzák az Aranycsapat 1956 utáni széthullását is.

(A Médiatanács a filmtámogatáson kívül egyébként más ügyekben is határozott: például megbírságolta a Tilos Rádiót. Az eheti ülésen elfogadott határozatokról itt számoltunk be.)

Forrás: MTI, nyitókép: Liza, a rókatündér (fotó: A Company Hungary)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik