Kultúra

Rangos díjat kapott DiCaprio a klímaválsággal foglalkozó dokumentumfilmjéért

A színész produkcióját is kitüntették a Hollywoodi Filmdíjak gáláján, amelyről Tom Hanks, Nicole Kidman és Mel Gibson sem ment haza üres kézzel.

A Hollywoodi Filmdíjat Carlos de Abreu üzletember alapította a kilencvenes évek végén, és bár sokan bírálják, mert ködös a díjazottak kiválogatásának módja, olyan filmeket is kitüntetnek, amelyeket még be sem mutattak, a kategóriánkénti nyertesek nevét előre bejelentik, ráadásul a tévé sem közvetíti a gálát, Hollywood sztárjai mégis fontosnak tartják a megjelenést és szívesen átveszik a trófeákat.

A Beverly Hilton Hotelben megtartott ceremónián Tom Hanks, Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, Natalie Portman és Matthew McConaughey is a díjazottak között lépett a pódiumra. A rendezvényen számos sztár emlékeztetett a közelgő elnökválasztásra és tette le a voksát a demokrata jelölt, Hillary Clinton mellett.

A műsor házigazdája, James Corden a nagy jelentőségű keddi szavazásra utalva tréfálkozva jelentette ki, hogy “ez az utolsó díjátadó az apokalipszis előtt”. Robert De Niro pedig nem titkolva, hogy másra sem tud gondolni, kijelentette: a választók kezében a lehetőség, hogy a “komédia ne csapjon át tragédiába”, és mindenkit arra biztatott, hogy szavazzon Clintonra.

Leonardo DiCaprio az Özönvíz előtt című, klímaválsággal foglalkozó dokumentumfilmjéért kapta meg a Hollywoodi Filmdíjat. A színész-producer “az életünket fenyegető veszélyként” beszélt a klímaváltozásról, a filmet rendező Fisher Stevens pedig bejelentette, hogy a választások napján, kedden ingyen elérhetővé teszik a produkció megtekintését.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Mel Gibson kapta A fegyvertelen katona című háborús drámájáért. Az Oscar-esélyesként emlegetett Kaliforniai álom című musical Linus Sandgren operatőri munkája révén jutott díjhoz az estén.

Eddie Murphyt, akit életműdíjjal ismertek el, felállva köszöntötte a tapsoló közönség. A színész kijelentette, hogy “megindítónak tartja és megtiszteltetés” számára a díj.

Eddie Murphy életműdíjat vehetett át a tegnap esti gálán. Fotó: Getty Images
Eddie Murphy életműdíjat vehetett át a tegnap esti gálán. Fotó: Getty Images

Naomie Harrist a Moonlight című drogdráma női főszereplőjeként díjazták, Nicole Kidmant pedig a Lion című alkotás női mellékszereplőjeként ünnepelték. Natalie Portmannek, a Jackie című életrajzi film sztárjának Susan Sarandon nyújtotta át a díjat.

A gálán Tom Hanks a Sully – Csoda a Hudson folyón főszerepéért, Robert De Niro az észak-amerikai mozikban januártól játszott The Comedian című vígjátékban nyújtott alakításáért vehetett át a filmdíjat.

Hugh Grant a Florence – A tökéletlen hang férfi mellékszereplőjeként került a győztesek közé, Matthew McConaughey pedig az Arany című kalandfilm színészgárdájának tagjaként lett díjazott Edgar Ramirezzel és Bryce Dallas Howarddal együtt.

A hollywoodi díjszezon egy hónap múlva fordul célegyenesbe: december 12-én jelentik be a Golden Globe-díj jelöltjeit, a hollywoodi színészcéh, a Screen Actors Guild (SAG) két nappal később hirdeti ki jelöltjeit, az amerikai filmakadémia pedig 2017. január 24-én hozza nyilvánosságra az Oscar-jelöltek listáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik