Kultúra

Hogyan ölelhetjük meg elhunyt rokonunkat?

Porrá leszünk – de mi lesz utána?

Nem, nem őrültünk meg, és főleg nem viccelünk, ilyesmivel nem jó poénkodni. Amire a címünk utal, az csupán az mmn.com (avagy Mother Nature Network) (avagy Anyatermészet-hálózat) nevű oldal által közölt összeállítás egyik eleme. Az ő cikküknek ez a címe:

11 dolog, amit hamvakkal tehetünk;

és úgy kezelik ezt a témát, mintha csak a 11 legjobb pudingról írnának vagy 11 tavaszi sminktippet sorolnának fel. Maga a temetkezés mint téma ettől függetlenül érdekes, ezért bemutatjuk az összeállítás néhány elemét.

A szétszórásról, a hamvak temetőben való elhelyezéséről vagy az otthonunkban való tárolásáról talán nem érdemes szót ejteni, ezek közismert módszerek, ami sokkal érdekesebb, az például

a tetkó.

A hamvakat a tetováló tintába keverik, és így az elhunyt rokon vagy barát örök emlékként ott lesz a gyászoló testére varrva. Az esetleges egészségügyi kockázatokról azért érdemes érdeklődni.

Ennél fájdalommentesebb (legalábbis fizikailag) az ültetés: számos cég specializálódott arra, hogy fákat ültetnek kertekbe úgy, hogy a fa gyökerei a tápanyagokkal kevert hamvakból kapják az éltető erőt.

Az egyik legfurább eljárás a mesterséges zátony,

amely hamvakból és természetbarát betonból készül, és a tenger közepén elhelyezve segít a pusztuló korallzátonyok okozta környezeti károk enyhítésében.

Sokkal bizarrabb a Holy Smoke nevű cég ötlete, amely lőszerekbe tölti a hamvakat, és kicsit furcsa az Angels Flight vállalkozás által kitalált tűzijáték is.

A Vinlyly cég a zeneszeretőket (vagy azok hozzátartozóit) célozta meg: ez esetben a földi maradványok egy bakelitlemez anyagának szerves részét képezve hozzájárulnak ahhoz, hogy az eltávozott személy dalként éljen tovább.

Hogy a hamvakat ékszerkészítéshez is felhasználják, viszonylag ismert eljárás, azonban a

plüssállat mint urna

elég furán hangzik. Ez esetben plüssök tömőanyagába keverik a hamvakat, így bárki (aki nem érzi ezt bizarrnak,) megölelgetheti az egykori hozzátartozó vagy barát emlékét hordozó tárgyat.

A leggazdagabbaknak a Celestis cég szolgáltatása lehet érdekes, amely a világűrbe juttatja el a földi maradványokat.

Az mmn összeállítása nem a magyar jogszabályok figyelembe vételével készült, ezért még a legkézenfekvőbbnek tűnő eljárások sem feltétlenül alkalmazhatóak a hazai temetkezési viszonyok mellett. Emlékezhetünk például arra a 2016 tavaszi esetre, amikor egy férfi nem kapott engedélyt arra, hogy édesanyja hamvait a Margitszigeten szórhassák szét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik