Kultúra

Európa legjobb rövidfilmje lehet a LOVE

Újabb rangos díjat nyert Bucsi Réka alkotása, amely immár az Európai Filmakadémia legnagyobb elismerésére is esélyes.

Tizedik és egyben eddigi legfontosabb díját is begyűjtötte szombat este Bucsi Réka animációs filmje, a LOVE. A svédországi Uppsalában 35. alkalommal megrendezett seregszemle egyike annak a 15 nemzetközi rövidfilmfesztiválnak, amelyek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára jelöli.

Legutóbb olyan magyar alkotásokat jelöltek “európai Oscarra”, mint Szabó Simon Fal, Till Attila Csicska és Szimler Bálint Itt vagyok című rendezése. 2006-ban Kenyeres Bálint el is nyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját Before Dawn című alkotásáért, míg a legelső magyar díjazott Gyarmathy Lívia volt A mi gólyánk című rendezésével 2000-ben.

A LOVE (előzetes) világpremierje februárban a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában volt. Észak-amerikai debütálása a rangos texasi South by Southwest fesztiválon, míg az ázsiai premier Hongkongban volt. A fesztiválmeghívások száma mostanra már a száz felé közelít és a szombaton begyűjtöttel együtt

immár tíz nemzetközi díjnál tart a szerelmet haikuszerű jelenetekben felvillantó, 14 perces lírai alkotás.A magyar produkció legutóbb a Primanimán kapta meg a legjobb első film díját, valamint a közönségszavazatok alapján megítélt Macskássy Gyula-díjat is. Ugyancsak a közelmúlt fejleménye, hogy október elején a spanyolországi Segovia fesztiválján az “animációs Oscarnak” tekintett Cartoon d’Or kvalifikációt is elnyerte.

A LOVE hamarosan látható lesz a köztévé műsorán, a mozikban pedig A vörös teknős című egész estés animáció kísérőfilmjeként fogják vetíteni januártól.

LOVE teaser from Reka Bucsi on Vimeo.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik