Kultúra

Az évezred koppintása lehet az Uptown Funk

Bírósági per elé néznek Bruno Marsék, akik a vád szerint egy '80-as évekbeli számot nyúltak le a slágerükkel.

Manapság már divatos dolognak számít az, hogy a legnagyobb könnyűzenei slágerek előadóit más zenészek lopással vádolják meg, miután azt képzelik, hogy az esetleges pereskedés végén némi pénzhez juthatnak. Ezek az ügyek aztán rendszerint azzal végződnek, hogy megállapítást nyer a vádak koholtsága, melynek következtében a balhét kirobbantó személy(ek) utóbb hoppon maradnak. Feltehetően ez lesz az eredménye annak az új pernek is, amelyben Bruno Marsot és a zenei producer Mark Ronsont

azzal vádolják, hogy a 2014-ben nemzetközi slágerré vált Uptown Funk valójában a Collage nevű soul-funk együttes 1983-as Young Girls című dalának másolata.

A TMZ értesülései szerint a balhét a Collage utolsó élő tagja robbantotta ki, aki úgy véli, hogy az Uptown Funkban a dalszöveget leszámítva minden zenei elem a Young Girlsből származik. Az mondjuk jó kérdés, hogy mégis miért került az illetőnek két évébe, hogy ezt az állítólagos “nyilvánvaló nyúlást” felfedezze, mindazonáltal az sajnos az ő álláspontja mellett szól, hogy Mars stílusára közismerten nagy hatással volt a ’80-as évek soul és funk zenéje, mi több: bevallottan még a College munkásságát is kedveli.

Mindennek fényében hallgassuk csak meg a College-féle Young Girlst, íme:

Utána pedig a Mars legnagyobb sikerévé vált Uptown Funkot is, hátha tényleg hasonlít:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik