Kultúra

10+1 horror, ami keményebb, mint a halottak napja

Az új évezred legfélelmetesebb mozijai, melyek garantáltan a frászt hozzák rád a hosszú hétvégén.

Magyarországon ugyan (még) nem szokás, hogy a gyerekek farsangot idéző módon mindenféle rémségnek öltözzenek be és házról házra járva cukorkáért kuncsorogjanak a szomszédoknál, mindazonáltal a halottak napja mellett Halloween megünneplése és az azt jellemző hagyományok évek óta egyre népszerűbbé válnak Mindenszentek előestéjén. Egyik ilyen jellegzetes tradíció a horrorfilm nézés, melyhez kedvcsinálónak alant felidézem a 21. század legsikerültebb produkcióit, ezzel is segítve az esti házimozi kiválasztását.

1. A kör (2002)

Lassan már klasszikusnak számít az első videókazis horror, amelyben a veszedelmes kazetta és a még veszedelmesebb felvétel apropóján Rachel (Naomi Watts) nyomoz, a kis Aidan (David Dorfman) átszellemülten néz, az undok Samara pedig kimászik a tévéből.

2. Holtak hajnala (2004)

A zombifilmek koronázatlan királya: George A. Romero klasszikusának Zack Snyder-féle feldolgozása, amelyben az élőhalottak immár veszett fenevadakként rohangálnak. Avagy a film, melynek körülményei között a The Walking Dead szereplői mind beadnák a kulcsot.

3. A barlang (2005)

Ebben az alkotásban túrázó lányok egy olyan föld alatti barlangrendszerre bukkannak, ahol félig ember – félig állat szerzetek mészárolnak le minden odatévedő élőlényt. A túlélés szinte reménytelen, de a csajok között akadnak páran, akik nem adják könnyen az életüket.

4. Árvaház (2007)

Az őstehetségnek tartott Juan Antonio Bayona első mozifilmje, amellyel máris felkerült a Legkeresettebb hollywoodi, de nem amcsi rendezők c. listára. A főszereplő egy Laura nevű anya (Belén Rueda) áll, aki a családjával visszatér az őt felnevelő intézménybe, ahol aztán a kisfia egy láthatatlan baráttal kezd kommunikálni, melynek persze nem lesz jó vége.

5. Parajelenségek (2007)

A Fűrész-mozik mellett az új évezred másik olyan horrorszériájának az első és legjobb installációja, amelyet mostanára már a végtelenségig nyújtottak. Az Oren Peli írta és rendezte alapfilmben még több volt a kraft, mint a folytatásokban együtt véve, arról nem is beszélve, hogy ez még az újdonság erejével hatott, nem úgy, mint a későbbi bőrlehúzások.

6. [Rec] (2007)

Amcsi feldolgozása is készült, amely szintén nem rossz, de közel sem olyan vérfagyasztó, mint az eredeti. A minden idők legjobb spanyol horrorjaként számon tartott [Rec] elsőre egy kézikamerás zombifilmnek tűnik, de valójában több annál: egy korszakos darab.

7. Démonok között (2013)

A horror műfajában egyre nagyobb szaktekintéllyé váló James Wan ötödik és (hacsak a folytatást nem számítjuk) legsikerültebb rendezése, melyben a híres szellemkutató házaspár, Ed és Lorraine Warren egyik emlékezetes “kalandja” elevenedik meg. Nincsenek benne sem nagy újítások, sem rendkívüli flikkflakkok, mégis mesterien működik.

8. Gonosz halott (2013)

Sam Raimi kultfilmjének feldolgozása azon ritka madarak egyike, amely nem egyszerűen rácáfolt arra a közvélekedésre, miszerint a remake-ek csakis hulladékok lehetnek, de még az eredeti rajongóit is megnyerte magának. Mindez elsősorban a rendező Fede Alvarez és a főszereplőt alakító Jane Levy érdeme, akik egyaránt piszkosul kitettek magukért.

9. The Babadook (2014)

Ez a magyar címmel nem rendelkező alkotás Jennifer Kent munkáját dicséri, aki egy megosztó, de zseniális horrort tett le az asztalra. A történet középpontjában egy hét éves kisfiú és az őt egyedül nevelő anyja áll, akik képtelenek feldolgozni a családfő elvesztését. Így tengődnek ők ketten a maguk kis világában, mígnem aztán mindkettejük tudata meg nem hasad és rettegni kezdenek egy hozzájuk költöző iszonyatos szörnyetegtől.

10. Valami követ (2014)

A villámgyorsan kultstátuszba emelkedett filmben a 19 éves Jay (Maika Monroe) halálos veszéllyel néz szembe, ugyanis egy egyéjszakás kalandot követően arra lesz figyelmes, hogy valami követi. A valamiről aztán kiderül, hogy egy démon, amely arra kényszeríti, hogy szex útján továbbadja az éppen őrá ragasztott halálos ítéletet, különben neki annyi.

+ 1. Démonok között 2 (2016)

Mi más is lehetne a “bónusz produkció” listánkon, mint az a sequel, amelynek sikerült bebizonyítania, hogy igenis még itt a 21. században is készülnek Hollywoodban minőségi (horror)folytatások. Az ismét James Wan vezényletével forgatott “Ed és Lorraine Warren kalandjai 2” ugyan nem múlja felül a 2008-as elődöt, de hatásos ijesztgetéseivel abszolúte hozza az alapfilm színvonalát és ezzel simán be is fér a 2000-es évek legjobbjai közé.

Kimaradt volna a kedvenc horrorod az új évezredből? – Írd meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik