Kultúra

Mindössze egyetlen, óriási épületből áll majd a jövő városa?

A modern építészek és grafikusok az utóbbi évtizedekben nem féltek nagyot álmodni, de akár még igazuk is lehet.

A Föld népessége villámgyorsan nő: Kína és India lakossága évekkel ezelőtt átlépte az egymilliárd főt, a világvárosok pedig egyre mohóbban kebeleznek be újabb és újabb területeket. Az ipari forradalom okozta városrobbanás során viszont már felbukkant egy lehetséges megoldás az egyre több területet igénylő városok kordában tartására:

az ég felé terjeszkedés.

Ez persze a vasbeton felhőkarcolók megszületéséig technológiai korlátokba ütközött, ma viszont már elképzelhető lenne egy hasonló elven működő város, vagy városrész megépítése, sőt, a jövőben talán épp ilyen építmények hálózzák majd be a Földet.

Íme néhány a legérdekesebb, az elmúlt évszázadban papírra vetett álmokból, melyeket jövőbe látó építészek, vagy grafikusok álmodtak meg.

Grant E. Hamilton képregényrajzoló műve a The Judge nevű amerikai szatirikus hetilap számára, melyben a jövő városát (vagy inkább városnegyedét) egy saját telefonközponttal, vasútvonallal, iskolával, színházzal, bárral, húspiaccal és egy jókora italméréssel képzeli el.

18kq079brs6fxjpg

A vasbeton vázas, sokemeletes kertváros (James Wines, New York, 1981), melynek alapját A. Walker 1909-ben, a LIFE Magazine lapjain megjelent ábrája adta.

walker21

W1siZiIsIjg0MDUiXSxbInAiLCJjb252ZXJ0IiwiLXJlc2l6ZSAyMDAweDIwMDBcdTAwM2UiXV0

highrise of homes, james wines_02

Bábel második tornya, Toshio Ojima 1992-ben elkészített terve, mely egy 100-150 év alatt, több, mint 300 000 milliárd dollárból kivitelezhető, harmincmillió embernek otthont teremtő épületként akár Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Horvátország összlakosságát is játszva befogadhatná.

18kq0tiegdpwpjpg

Peter Neville és a Taisei Construction Corporation egymillió embernek otthont adó, négy kilométer magas lakótornya, az X-SEED 4000, Tokió, 1995

18kq0lkazu3x8jpg

18kq0rjdfc8khjpg

Shimizu Mega-City Pyramid, Tokiói-öböl, Dante Bini és David Dimitric, 2003

18kq0mxmnpt3kgif

18kq0o519j76mpng

A gizai Kheopsz-piramisnál tizennégyszer nagyobb, 204 apró, nyolc szinten elhelyezett piramisból és irodaépületből felépülő megapiramis 2004 méterre emelkedne a tengerszint fölé – amennyiben valaha is elkészül.

A moszkvai Kristálysziget, Sir Norman Foster 2007-es terve

18kq0zhgoeeohjpg

A négyszázötven méter magas, megújuló energiaforrásokat használó, lótuszszerű épületet egy második héj védte volna meg a moszkvai időjárási viszontagságoktól, illetve minimalizálta volna a téli hőveszteséget. Az eredeti tervek szerint mindez 2014-re elkészült volna, de a gazdasági válság miatt a projektet felfüggesztették.

A Dubai City Tower (Dubai Vertical City), a Meraas Holding 2008-as álma

18kq0fl8kv5ghjpg

A szintén a városban található, 828 méter magas Burdzs Kalifánál közel háromszor magasabbra törő, 2400 méteres torony négyszáz szinten várná a lakókat és adna helyet a kiszolgáló egységeknek. Energiáját a torony csúcsán lévő, négyszáz méter magas csúcs adná, liftje pedig kétszáz kilométeres óránkénti sebességgel repítené a lakókat saját lakosztályaik felé.

Jake Murray, 2010

18kq0afrl6k2wjpg

Fotók: Wikimedia Commons, demyment, Wall Street Pit, Wikimedia Commons, Geekwidget, skyscrapercity, Skyscraper Page, Tower Ten, Paleofuture, Hidden Architecture

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik