Kultúra

Mindössze egyetlen, óriási épületből áll majd a jövő városa?

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 20. 12:04

A modern építészek és grafikusok az utóbbi évtizedekben nem féltek nagyot álmodni, de akár még igazuk is lehet.

A Föld népessége villámgyorsan nő: Kína és India lakossága évekkel ezelőtt átlépte az egymilliárd főt, a világvárosok pedig egyre mohóbban kebeleznek be újabb és újabb területeket. Az ipari forradalom okozta városrobbanás során viszont már felbukkant egy lehetséges megoldás az egyre több területet igénylő városok kordában tartására:

az ég felé terjeszkedés.

Ez persze a vasbeton felhőkarcolók megszületéséig technológiai korlátokba ütközött, ma viszont már elképzelhető lenne egy hasonló elven működő város, vagy városrész megépítése, sőt, a jövőben talán épp ilyen építmények hálózzák majd be a Földet.

Íme néhány a legérdekesebb, az elmúlt évszázadban papírra vetett álmokból, melyeket jövőbe látó építészek, vagy grafikusok álmodtak meg.

Grant E. Hamilton képregényrajzoló műve a The Judge nevű amerikai szatirikus hetilap számára, melyben a jövő városát (vagy inkább városnegyedét) egy saját telefonközponttal, vasútvonallal, iskolával, színházzal, bárral, húspiaccal és egy jókora italméréssel képzeli el.

A vasbeton vázas, sokemeletes kertváros (James Wines, New York, 1981), melynek alapját A. Walker 1909-ben, a LIFE Magazine lapjain megjelent ábrája adta.

Bábel második tornya, Toshio Ojima 1992-ben elkészített terve, mely egy 100-150 év alatt, több, mint 300 000 milliárd dollárból kivitelezhető, harmincmillió embernek otthont teremtő épületként akár Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Horvátország összlakosságát is játszva befogadhatná.

Peter Neville és a Taisei Construction Corporation egymillió embernek otthont adó, négy kilométer magas lakótornya, az X-SEED 4000, Tokió, 1995

Shimizu Mega-City Pyramid, Tokiói-öböl, Dante Bini és David Dimitric, 2003

A gizai Kheopsz-piramisnál tizennégyszer nagyobb, 204 apró, nyolc szinten elhelyezett piramisból és irodaépületből felépülő megapiramis 2004 méterre emelkedne a tengerszint fölé – amennyiben valaha is elkészül.

A moszkvai Kristálysziget, Sir Norman Foster 2007-es terve

A négyszázötven méter magas, megújuló energiaforrásokat használó, lótuszszerű épületet egy második héj védte volna meg a moszkvai időjárási viszontagságoktól, illetve minimalizálta volna a téli hőveszteséget. Az eredeti tervek szerint mindez 2014-re elkészült volna, de a gazdasági válság miatt a projektet felfüggesztették.

A Dubai City Tower (Dubai Vertical City), a Meraas Holding 2008-as álma

A szintén a városban található, 828 méter magas Burdzs Kalifánál közel háromszor magasabbra törő, 2400 méteres torony négyszáz szinten várná a lakókat és adna helyet a kiszolgáló egységeknek. Energiáját a torony csúcsán lévő, négyszáz méter magas csúcs adná, liftje pedig kétszáz kilométeres óránkénti sebességgel repítené a lakókat saját lakosztályaik felé.

Jake Murray, 2010

Fotók: Wikimedia Commons, demyment, Wall Street Pit, Wikimedia Commons, Geekwidget, skyscrapercity, Skyscraper Page, Tower Ten, Paleofuture, Hidden Architecture
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.