Kultúra

Kiadják Tolkien ősrégi könyvét, amit még soha nem olvasott senki

Örömhír a rajongóknak, ugyanis a közel 100 éve porosodó Beren and Lúthien hamarosan nyomtatásba kerül.

1917-ben, miután hazatért a Somme-i csatából, J.R.R. Tolkien írt egy Középföldén játszódó romantikus történetet, melyet a hitvese, Edith iránti szerelme inspirált. A Beren and Lúthien címet viselő regényt soha nem adatta ki, holott titkon mindig is nagyon kedves volt a szívének. Később A szilmarilokban ugyan “újrahasznosította” a történet egy részét, de magát a művet nem tervezte megjelentetni és ez így is maradt élete végéig, azonban most,

100 évvel a mű papírra vetését és 43 évvel Tolkien halálát követően a fia, Christopher jóvoltából megjelenik a regény, amely először Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban fog felkerülni a könyvesboltok polcaira, 2017 májusában.

Christopher Tolkien a héten sajtóközleményben jelentette be a Beren and Lúthien kiadását, amellyel kapcsolatban azt is elárulta, hogy az ő szerkesztésében érkező regény egy halandó emberről szól, aki beleszeret egy halhatatlan tündébe:

A történet lelke a Beren és Lúthien között szárba szökő szerelem, melynek sorsa kezdettől fogva meg van pecsételve. Lúthien apja egy nagy hatalmú tünde uraság, aki nem szívleli a halandó Berent és ezért olyan feltételhez köti az ifjú és leánya frigyét, amely gyakorlatilag teljesíthetetlen. Az események végül odáig vezetnek, hogy Beren és Lúthien közösen meglopja Középfölde egyik legrettenetesebb gonoszát, Morgoth Bauglirt, eredeti nevén Melkort.

– summázta a nem éppen vidám, de izgalmasnak tűnő cselekményt a jelenleg már 91 éves Tolkien, aki arra is rámutatott, hogy a főszereplők minden kétséget kizáróan néhai szüleit szimbolizálják, hiszen

a Beren és Lúthien nevek John Ronald Reuel Tolkien és Edith Mary Tolkien közös oxfordi sírkövére is fel vannak vésve.

J.R.R. Tolkien és Edith Mary Tolkien sírhelye az angliai Oxfordban. Fotó: Barclay
J.R.R. Tolkien és Edith Mary Tolkien sírhelye az angliai Oxfordban. Fotó: Barclay

Tolkien közleményéből az is kiderül, hogy a szigetországban a neves HarperCollins, míg a tengerentúlon a Houghton Mifflin Harcourt kiadó gondozásában érkező könyvet az a zseniális Alan Lee fogja illusztrálni, aki korábban A Gyűrűk Ura és A hobbit kiadásait is és aki 2004-ben Oscar-díjat nyert A Gyűrűk Ura – A király visszatér díszletéért.

Forrás: The Guardian, Wall Street Journal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik