AppleMark
Kultúra

Ombudsman: a fogyatékkal élőknek is biztosítani kell az internetes mozijegyvásárlást

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 19. 16:11

A Cinema City közölte: tudomásul veszik az ajánlást és felülvizsgálják eddigi gyakorlatukat.

Aggályosnak nevezte az alapvető jogok biztosa a Cinema City azon gyakorlatát, mely szerint internetes mozijegyvásárláskor nem lehet igénybe venni a fogyatékossággal élők számára biztosított kedvezményt.

A biztoshoz egy mozgásában korlátozott ember fordult, aki azt tapasztalta, hogy a mozihálózat online jegyvásárlási felületén, a jegyek kiválasztásánál a „típus” menüpont alatt nem lehetett kiválasztani az engedményt. Először a társaságnak jelezte a problémát, ahol arról tájékoztatták, hogy a kedvezményt csak a pénztárnál tudja igénybe venni, noha a diákoknak vagy nyugdíjasoknak járó kedvezmény az interneten is elérhető.

Az ombudsman üdvözlendőnek és előremutatónak nevezte, hogy a Cinema City lehetőséget ad egyes fogyatékossággal élőknek kedvezményes jegy váltására, ugyanakkor úgy vélte, nincs ésszerű indoka annak, hogy ezt a kedvezményt nem engedik igénybe venni az online felületen.

Álláspontja szerint ilyen indokot a társaság sem tudott felmutatni.

A biztos úgy vélte, ez a gyakorlat nincs összhangban a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményből eredő kötelezettségekkel sem. Eszerint ugyanis minden eszközzel elő kell segíteni, hogy elérhetőek legyenek számukra az új technológiák. Egy fogyatékossággal élő ember számára jelentős segítség lehet, hogy ha nem a helyszínen, hanem online módon van lehetősége kedvezményes jegy megvásárlására – áll a jelentésben.

Az alapvető jogok biztosa az I. T. Magyar Cinema Kft. vezérigazgatóságához fordult, a jelenlegi gyakorlat átgondolását kérve.

A Cinema City később közölte: tudomásul veszik az ombudsmani hivatal ajánlását, felülvizsgálják a konkrét esetet és eddigi gyakorlatukat, és mindent megtesznek, hogy továbbra is a jogszabályoknak megfelelően működjön a mozihálózat. Hozzátették: nem kaptak büntetést és nem követtek el jogsértést azzal, hogy a fogyatékkal élők nem érvényesíthették egyből kedvezményüket az online jegyvásárlás során. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.