Kultúra

A hazai gyermekprostitúció súlyosabb gond, mint azt hinnéd

24.hu
24.hu

2016. 10. 10. 14:20

Erre hívja fel a figyelmet az a színdarab, amely a gyermekprostitúció működéséről, az anyaságról, és az előítéletekről szól.
Korábban a témában:

Az Utca-szak Színházi Alkotóközösség adja elő Hátrányos helyzetű angyalok kara című darabot, amelyet október 13-án este tűz műsorra a MU Színház. A címben megjelenő halmozottan hátrányos helyzetű angyalok nem más, mint az állami gondoskodásba kerülő fiatalkorú prostituáltak és az ő csecsemő gyermekeik. A színdarab nem közvetlenül a prostitúciót tárgyalja, hanem a kiskorú lányt és a gyermeket állítja a középpontba.

A darab főszereplője, Anasztázia kiskorú, prostituált és anya. Pár hónapos csecsemőjével szökésben van, hogy ne kelljen javítóintézetbe vonulnia és gyermeke ne kerüljön állami gondozásba. Története látlelet a mélyszegénységről, az ahhoz gyakran kapcsolódó prostitúcióról, szerhasználatról, pszichoszociális fogyatékosságról. Az események számos kérdést felvetnek az önrendelkezés jogáról, a hűségről, a normákról és az értelmiség felelősségéről.
Bari Judit, a darab író-dramaturgja prostitúcióból élő anyákkal készített interjúkat. Az összegyűlt anyagból Simon Balázs rendezővel, két éven át “Te vagy a Király” címen szociális színházi programokat valósítottak meg az érintett közösségekkel, többek között hazai javítóintézetek lakóival. A Hátrányos Helyzetű Angyalok Kara, mint önálló művészi produkció sűrű esszenciáját tárja a nézők elé mindazon impulzusnak, találkozásnak, történetnek, amely a szerzőt és a társulatot a produkció megalkotására késztette és mélyen megérintette “Magyarország másik felén” az elmúlt két év során.

A társulat hét színésze harminc figurát jelenít meg hol realisztikus, hol szatirikus hangvételben, olykor álomképeken és sok zenével elmesélt történetben. Az előadás fizikai színházi, illetve akrobatikus elemekkel is gazdagított. A légtornász szerek és sporttornaeszközök szimbolizálnak szobát, hintát, terápiás készüléket és sok egyéb helyszínt az előadásban. A színészeket André Rolland artista készítette fel a függöny-táncjelenetekre. Az előadáshoz grafikát és fényt az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Mocsár Zsófia képzőművész tervezett. A zene Bernáth Atom Santi munkája.

A darab tizenhat éven felüliek számára ajánlott. További részleteket az Utcaszínház Facebook-oldalán és a MU Színház weboldalán találsz.

Forrás: MU Színház
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.