Kultúra

A hazai gyermekprostitúció súlyosabb gond, mint azt hinnéd

Erre hívja fel a figyelmet az a színdarab, amely a gyermekprostitúció működéséről, az anyaságról, és az előítéletekről szól.

Az Utca-szak Színházi Alkotóközösség adja elő Hátrányos helyzetű angyalok kara című darabot, amelyet október 13-án este tűz műsorra a MU Színház. A címben megjelenő halmozottan hátrányos helyzetű angyalok nem más, mint az állami gondoskodásba kerülő fiatalkorú prostituáltak és az ő csecsemő gyermekeik. A színdarab nem közvetlenül a prostitúciót tárgyalja, hanem a kiskorú lányt és a gyermeket állítja a középpontba.

A darab főszereplője, Anasztázia kiskorú, prostituált és anya. Pár hónapos csecsemőjével szökésben van, hogy ne kelljen javítóintézetbe vonulnia és gyermeke ne kerüljön állami gondozásba. Története látlelet a mélyszegénységről, az ahhoz gyakran kapcsolódó prostitúcióról, szerhasználatról, pszichoszociális fogyatékosságról. Az események számos kérdést felvetnek az önrendelkezés jogáról, a hűségről, a normákról és az értelmiség felelősségéről.
Bari Judit, a darab író-dramaturgja prostitúcióból élő anyákkal készített interjúkat. Az összegyűlt anyagból Simon Balázs rendezővel, két éven át “Te vagy a Király” címen szociális színházi programokat valósítottak meg az érintett közösségekkel, többek között hazai javítóintézetek lakóival. A Hátrányos Helyzetű Angyalok Kara, mint önálló művészi produkció sűrű esszenciáját tárja a nézők elé mindazon impulzusnak, találkozásnak, történetnek, amely a szerzőt és a társulatot a produkció megalkotására késztette és mélyen megérintette “Magyarország másik felén” az elmúlt két év során.

A társulat hét színésze harminc figurát jelenít meg hol realisztikus, hol szatirikus hangvételben, olykor álomképeken és sok zenével elmesélt történetben. Az előadás fizikai színházi, illetve akrobatikus elemekkel is gazdagított. A légtornász szerek és sporttornaeszközök szimbolizálnak szobát, hintát, terápiás készüléket és sok egyéb helyszínt az előadásban. A színészeket André Rolland artista készítette fel a függöny-táncjelenetekre. Az előadáshoz grafikát és fényt az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Mocsár Zsófia képzőművész tervezett. A zene Bernáth Atom Santi munkája.

A darab tizenhat éven felüliek számára ajánlott. További részleteket az Utcaszínház Facebook-oldalán és a MU Színház weboldalán találsz.

Forrás: MU Színház

Ajánlott videó

Olvasói sztorik