Kultúra

75 éve hunyt el Kabos Gyula

A Wesselényi utcai izraelita iskolában két diák ült állandóan a rosszfiúknak fenntartott szamárpadban: Kabos (akkor még Kann) Gyula, és Salamon Béla. A két legendás komikus úgy látszik, már akkor sem fért a bőrébe. Nem csoda, hogy Kabos már egészen fiatalon beállt egy színiiskolába.

Szülei azzal a feltétellel adták áldásukat rá, ha mellette elvégzi a kereskedelmi iskolát is. Kabos Gyula megfelelt a szülői óhajnak, de egyetlen napot sem töltött a kereskedelemben – nagy szerencsénkre.
Kabos Gyula kétségtelenül a magyar színjátszás egyik legendás alakja, s bár furcsa kimondani, a popkultúránk része.

Hogy a mai fiatalok mennyire ismerik, nem tudom. Meggyőződésem, hogy filmjei ma is szórakoztatóak, nézhetőek, és a Kabos-filmek remake-ei arra is rávilágítottak, hogy a legjobb mai színészeink se képesek őt helyettesíteni, pláne feledtetni.
Sajnos a sok örömet nem igazán viszonoztuk neki.

A zsidótörvények elől Amerikába emigrált, az újhazában azonban nem talált boldogságot. Hazájából elűzött menekültként halt meg 1941-ben, mindössze 54 évesen.
Nálunk esemény volt, ha Kabos-film ment a tévében. Apukám már előre beharangozta, mit fogunk látni, és az egész család leült a tévé elé, és várta a csodát. Később, amikor volt videónk, akkor is rendszeresen az ő filmjeit néztük esténként. Nagyon sok felejthetetlen pillanatot köszönhetünk neki, amelyek mind a magyar vígjátéktörténet klasszikus gyöngyszemei, most ezekből válogatok egy marékra valót. Vannak köztük jól ismertek, de olyanok is, amikre biztos, hogy rácsodálkoznak majd néhányan. Bónuszként Kabos néhány szenzációs kollégáját is megcsodálhatjuk.

Megtanítod móresre!

Azt hiszem, Az én lányom nem olyan volt az első Kabos-film, amit láttam, és kétségtelenül az egyik legjobb. Nem véletlen: Csathó Kálmán művéből a Hyppolitot is filmre alkalmazó Nóti Károly írt forgatókönyvet. A partnerek: Vízváry Mariska, Tolnay Klári és Greguss Zoltán.

Minden körülmények között

Sokak vélekedésével ellentétben nem a Hyppolit, a lakáj az első magyar hangos film – az a Kék bálvány volt, ami azonban nem véletlen, hogy nem szerepel túl gyakran a tévék műsorán. Számos legendás jelenetet idézhetnék a Hyppolitból. Végül Gózon és Kabos zseniális jelenetét választottam.

A gazdag rokon

A Kölcsön kért kastélyban Kabos Brazíliából érkezik haza, mint gazdag rokon. Az egész família őt akarja pumpolni, de őt sem kell félteni. Aki esetleg eddig nem tette, az jegyezze meg a jelentben ugyancsak látható Rátkai Márton nevét is.

A mi Szűcsünk

Gombaszögi Ellával is számtalan filmben játszott együtt. Kabos Gyula itt épp jelent a matrónának.

Az első magyar transzvesztita?

Akkoriban persze még nem nagyon létezett ez a fogalom, de tény: Kabos Gyula mutatta be a Lila akácban a magyar filmtörténet alighanem legelső nőimitátor alakítását. Íme Kabos, mint Angelusz Angela (mintha csak Kovi adta volna a nevét):

Ami nem maradhat ki

Amit mindenki ismer, mindenki szeret, és soha nem maradhat ki. Csak annyit mondok: A hagymát is hagymával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik