Kultúra

Több, mint negyven év után újra kiadják Dalí szürrealista szakácskönyvét

Több, mint negyven év után újra kiadják Dalí szürrealista szakácskönyvét

A legendás könyvben 136 fura étel bizarr illusztrációkkal tűzdelt receptjét találhatjuk meg. Kötelező kiegészítő minden szürrealista karácsonyfa alá!!

A legendás szürrealista zseni, Salvador Dalí nem csak sokszor nehezen értelmezhető festmények és rajzok, valamint rövidfilmek sorát hagyta az utókorra, de a hetvenes évek hajnalán hatéves kora óta dédelgetett álmát is megvalósíthatta: egy időre híres szakácsnak érezhette magát, hiszen 1971-ben megjelent szakácskönyve, a Les Diners de Gala, benne az illusztrációk százai közé rejtett százharminchat fura recepttel – olyan ételekével, mint az ezeréves tojás, a csigával töltött borjúszelet, a békapástétom, vagy a tejkaramella fenyőtobozzal.

dali-1

A művész és felesége, Gala egyébként évtizedeken át széles körben ismertek voltak a fényűző vacsorapartijaikról, melyek inkább színpadiasságukról, mind gasztronómiai különlegességükről váltak híressé.

dali-5
dali-3
dali-6

A sokszor a kor legnagyobb hírességeiből álló vendégsereget sokszor fura ruhákba öltöztették, és szabadon engedett, de nyilvánvalóan szelíd vadállatok sétálgattak köztük.

dali-12
dali-4
dali-9

Az első kiadásokból mindössze alig négyszáz példány maradt fenn, melyek 80-120 ezer forintnak megfelelő dollárért cserélnek gazdát a tengerentúli könyvpiacon – ez ugyan korántsem sok egy ritkaságért, de a kifogástalan művészeti albumairól ismert Taschen kiadó nemrég bejelentette, hogy a kötet negyvenhárom év után újra kapható lesz, sőt, már most, a november 20-i boltokba kerülés előtt hat héttel is előrendelhető az Amazonon, mindössze hatvan dollárért (16500 forint).

dali-11
dali-2

Kötelező ajándék minden szürrealizmust kedvelő barátnak a karácsonyfa alá!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik