Kultúra

Több, mint negyven év után újra kiadják Dalí szürrealista szakácskönyvét

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 06. 10:58

A legendás könyvben 136 fura étel bizarr illusztrációkkal tűzdelt receptjét találhatjuk meg. Kötelező kiegészítő minden szürrealista karácsonyfa alá!!

A legendás szürrealista zseni, Salvador Dalí nem csak sokszor nehezen értelmezhető festmények és rajzok, valamint rövidfilmek sorát hagyta az utókorra, de a hetvenes évek hajnalán hatéves kora óta dédelgetett álmát is megvalósíthatta: egy időre híres szakácsnak érezhette magát, hiszen 1971-ben megjelent szakácskönyve, a Les Diners de Gala, benne az illusztrációk százai közé rejtett százharminchat fura recepttel – olyan ételekével, mint az ezeréves tojás, a csigával töltött borjúszelet, a békapástétom, vagy a tejkaramella fenyőtobozzal.

A művész és felesége, Gala egyébként évtizedeken át széles körben ismertek voltak a fényűző vacsorapartijaikról, melyek inkább színpadiasságukról, mind gasztronómiai különlegességükről váltak híressé.

A sokszor a kor legnagyobb hírességeiből álló vendégsereget sokszor fura ruhákba öltöztették, és szabadon engedett, de nyilvánvalóan szelíd vadállatok sétálgattak köztük.

Az első kiadásokból mindössze alig négyszáz példány maradt fenn, melyek 80-120 ezer forintnak megfelelő dollárért cserélnek gazdát a tengerentúli könyvpiacon – ez ugyan korántsem sok egy ritkaságért, de a kifogástalan művészeti albumairól ismert Taschen kiadó nemrég bejelentette, hogy a kötet negyvenhárom év után újra kapható lesz, sőt, már most, a november 20-i boltokba kerülés előtt hat héttel is előrendelhető az Amazonon, mindössze hatvan dollárért (16500 forint).

Kötelező ajándék minden szürrealizmust kedvelő barátnak a karácsonyfa alá!

vissza a címlapra

Kommentek

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.