Kultúra

Négy magyar film is látható lesz a varsói filmfesztiválon

A nemzetközi seregszemlén Hajdu Szabolcs, Fliegauf Bence, Simonyi Balázs és Sopsits Árpád legújabb rendezése is bemutatkozik.

Október 7-én kezdődik a 32. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen az egyaránt többszörös díjnyertes Ernelláék Farkaséknál, Liliom ösvény , illetve az Indián című magyar produkció mellett a Sopsits Árpád rendezésében készült A martfűi rém című pszicho-thriller is látható lesz, mi több: az utóbbinak a seregszemlén lesz a premierje.

A filmverseny a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett egyike a 15 A-kategóriás filmfesztiválnak. A fődíjért, a Warsaw Grand Prix-ért, amelyet eddig még sosem nyert el magyar alkotás, idén a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó film indul.

A magyar mozikba novemberben érkező A martfűi rém (előzetes itt) története szerint halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség van, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros ragadozóját. A valós eseményeken alapuló thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról.

A film legfontosabb szerepeiben Bárnai Péter, Hajduk Károly, Anger Zsolt, Jászberényi Gábor, Trill Zsolt, Szamosi Zsófi és Balsai Mónika látható. A forgatókönyvet Sopsits Árpád írta, az operatőr Szabó Gábor volt, producerei Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila.

A további három magyar alkotás közül a rövidfilmek varsói versenyébe kapott meghívást Simonyi Balázs legújabb alkotása, az Indián, amely a szocializmus utolsó éveinek úttörőtáborában játszódik és korábban már szerepelt a budapesti Friss Hús fesztiválon.

A Hajdu Szabolcs rendezte és Karlovy Vary-ban két díjat is besöprő Ernelláék Farkaséknál a Discoveries című válogatást gazdagítja, míg Fliegauf Bence a februári Berlinálén bemutatott legutóbbi rendezése, a Liliom ösvény külön programban lesz látható.

A világszerte számos rangos fesztiváldíjjal elismert Csak a szél című drámát is jegyző Fliegauf Bence a varsói filmfesztivál játékfilmes zsűrijének tagja lesz idén.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap via MTI, nyitókép: A martfűi rém (fotó: Big Bang Media)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik