Kultúra

Már tudjuk, mit csinálsz majd október utolsó hétvégéjén

Nemzetközi filmszenzációkkal közeleg a 6. Mozinet Filmnapok, amelyen idén egy igazi kuriózum is látható lesz.

Október 28. és 31. között országszerte 14 art moziban az idei cannes-i filmfesztivál kedvenceiből szervez filmnapokat a Mozinet. A hatodik filmnapokon a Park Csan-Vuk rendezte A szobalány, a Bruno Dumont-féle A sors kegyeltjei… meg a többiek, az Aszgar Farhadi dirigálta Az ügyfél és Alain Guiraudie Állva maradni című alkotása lesz látható, méghozzá Magyarországon először. Az alkotásokban közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket, így a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek majd el. Akárcsak az előző években, ez a válogatás is igen sokszínű:

koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, belga abszurd vígjáték, amerikai független film, izlandi testvérdráma, argentin fekete komédia, valamint francia művészfilm is található benne.

A fent említettek mellett nem hiányozhat a programból az Arany Glóbusszal és Oscar-díjjal kitüntetett Saul fia sem, amely tavaly éppen a cannes-i fődíjjal kezdte a diadalútját. 

A most 10. születésnapját ünneplő filmforgalmazó emellett egy igazi kuriózummal is készül: 35 milliméteres kópiáról újra látható lesz az 1970-es évek legendás filmkészítőit bemutató Éjféli moziláz (Midnight Movies). Az azonos című könyve alapján Stuart Samuels rendezésében készült alapuló dokumentumfilm azt a folyamatot tárja fel, hogyan vált néhány már-már vérlázítóan provokatív film szubkulturális jelenségből a fősodor részévé, kitaposva az utat a modern amerikai független filmnek, ahogy azt ma ismerjük.

A 2005-ös Éjféli moziláz posztere. Fotó: Bigfoot Entertainment
A 2005-ös Éjféli moziláz posztere. Fotó: Bigfoot Entertainment

1970 és 1977 között hat játékfilm – Az élőhalottak éjszakája (19668), A vakond (1970), a The Harder They Come (1972), a Rózsaszín flamingók (1972), a Rocky Horror Picture Show (1975) és a Radírfej (1977) – kitágította az underground filmezés határait, és hatalmas rajongótábort mondhatott magának. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, a hazai mozikban pedig eredetileg 2006 novemberétől vetített Éjféli moziláz hiánypótló összegzése a filmtörténet egy méltatlanul elfeledett korszakának.

A 6. Mozinet Filmnapok idei helyszínei Budapesten a Puskin Mozi, Békéscsabán a Center, Debrecenben az Apolló mozi, Egerben a Kepes Intézet, Győrben a Rómer Ház, Kecskeméten az Otthon mozi, Miskolcon a Művészetek Háza, Nyíregyházán a Krúdy mozi, Pécsett az Apolló mozi, Szegeden a Belvárosi mozi, Szentendrén a p’Art mozi, Székesfehérvárott a Barátság mozi, Szombathelyen a Savaria mozi, míg Veszprémben a Városi Művelődési Ház lesznek. Az idei Filmnapok promóvideója itt tekinthető meg:

Forrás: Mozinet, nyitókép: A szobalány (Moho Film)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik